nieuws

OM eist elf jaar cel voor doodslag op bakker Enschede

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een onvoorwaardelijke celstraf van elf jaar tegen de man die wordt verdacht van doodslag op een bakker in Enschede, in januari 2016. Volgens de officier van justitie is de man verantwoordelijk voor de dood van de 50-jarige Jasper Focks.Â
Het OM gaat uit van doodslag en niet van moord, omdat het besluit om te schieten waarschijnlijk pas tijdens het bezoek is genomen. Ook wordt hem een overtreding van de Wet wapens en munitie ten laste gelegd.

Zus zwaar getroffen

De zus van het slachtoffer gaf tijdens de rechtszaak aan nog steeds veel last te hebben van de dood van haar broer. Ze kan niet geloven dat hij het slachtoffer is geworden van zelfverdediging en denkt dat de dader bewust naar de bakkerij is gegaan om haar broer om het leven te brengen.
"Droefenis en boosheid gaan hand in hand. Ik besta wel, maar ik leef niet meer", sprak ze.

Langlopende zaak

Bakker Focks werd op 13 januari 2016 om het leven gebracht in zijn bakkerij, waar ook een hennepkwekerij bleek te zijn. De 45-jarige verdachte bekende eerder al dat hij de bakker had neergeschoten. 
Dit deed hij naar eigen zeggen uit zelfverdediging. Dit gebeurde na een ruzie over het leeghalen van de hennepkwekerij in de bakkerij aan de Perikweg in Enschede. De verdachte wilde hierna geld zien van de bakker.

Fatale ontmoeting

Het bezoek van de verdachte bij de bakker was van korte duur. Uit onderzoek is gebleken dat de man tussen de 22 en 68 seconden in het pand aanwezig is geweest. In die tijd werden vier schoten gelost.
"Het is onaannemelijk dat verdachte zich in een noodweersituatie bevond. De verdachte was al dagenlang boos op het slachtoffer", zegt de officier van justitie.
De rechtbank Almelo doet over drie weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.