Minister trekt geld uit voor bedrijfsovername door jonge boeren: "Mooi gebaar"

Minister Schouten van Landbouw trekt 75 miljoen euro uit om jonge boeren te helpen. Met het geld uit Den Haag moet het voor jongeren makkelijker worden om een boerenbedrijf over te nemen of te starten.

Nicole Hofman van het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt is blij met het besluit van Schouten. "We gaan het komende jaar om tafel met het ministerie om te zien hoe we dit vorm gaan geven, maar de belangrijkste stap is gezet. Super dat de jonge boeren gehoord worden."

"Voor jonge boeren is het kapitaal dat je mee moet nemen om de generatie uit te komen groot. Dit laat zien dat het mogelijk is om een boerderij over te nemen", aldus Hofman.

Uitdaging om bedrijf te runnen

"Voor jonge boeren is het best wel een uitdaging om nu nog een bedrijf te runnen", vertelt de 32-jarige Christiaan van Dalfsen uit Staphorst. Hij zit bij zijn vader in de maatschap van een melkveehouderij.

Van Dalfsen moedigt de regeling voor starters op de agrarische markt enorm aan. "Het is een heel kapitaal waar je mee werkt en het overnemen van je familie, dat is een grote stap. Dat is een financiële uitdaging."


"Het blijft een hele stap"

"Als dit kan helpen, de steun om dat te doen, dan vind ik dat wel een mooi gebaar", vertelt Van Dalfsen. "Het blijft een hele stap en omdat de stap zo groot is, denk ik dat veel boeren zeggen: 'ik vind het welletjes, ik begin er niets eens aan'."

Aan de ene kant is de melkveehouder uit Staphorst blij dat er een regeling komt, maar aan de andere kant is hij ook best een beetje huiverig voor de randvoorwaarden. 


Onzinnige zaken

"Het is wel van belang dat je er iets mee kunt", zegt Van Dalfsen. "Dat je er iets mee kunt, dat het kan bijdragen en niet dat het aan onzinnige zaken besteed wordt."

"Ik ken de regelingen over het algemeen wel en je ziet nog wel eens dat er randvoorwaarden zijn die eigenlijk niet passen. De randvoorwaarden moeten goed zijn, die moeten passen voor de jonge boer. Ik denk dat ze daar goed naar moeten kijken."

Deel dit artikel: