Van woonhuis tot museumhuis: villa Rams Woerthe in Steenwijk geopend

Het was vroeger een woonhuis en later werd het pand gebruikt als gemeentehuis. De villa Rams Woerthe in Steenwijk. Na twee jaar van renovatie werd het Rijksmonument vanmiddag feestelijk geopend, want vanaf vandaag heeft het pand een nieuwe functie. De villa is omgetoverd tot een museumhuis.Â

De villa werd in 1899 gebouwd door miljonair Jan Hendrik Tromp Meesters. Het pand hoort bij de honderd mooiste gebouwen van Nederland. 

Oude staat

Stichting Hendrick de Keyser kocht het pand twee jaar geleden van de gemeente Steenwijkerland en heeft het in oude staat hersteld. 

Initiatiefnemer Valentijn Carbo deed onderzoek naar het huis. "Hoe zag het huis er vroeger uit en wie hebben er gewoond? Stukje bij beetje kom je daarachter en dan wordt het langzaamaan weer een huis. Zoals het bedoeld was."

Aanraken

In de panden van de stichting Hendrick de Keyser mag normaal gesproken niks worden aangeraakt, maar in villa Rams Woerthe mag dat wel. Op kasten en lades hangen kaartjes met daarop 'maak mij open'. 

Carbo legt uit: "Thuis zit je ook op een stoel en open je een kast. Juist door dat hier te doen, wordt het huis ook een beetje van jou. Je neemt het zelf weer in gebruik."

Op slot

Twee vrouwen die door het museumhuis wandelen, proberen wat lades open te krijgen. "Alleen zit deze op slot", lacht een van de vrouwen.  

Ondanks de tegenvaller vindt ze het prachtig. "Meestal mag je niets aanraken in een museum. Ik vind dit zo bijzonder. Je krijgt bijna het idee dat de eigenaren van het huis elk moment kunnen binnen lopen."

Ook de andere vrouw is enthousiast. "Ik ben hier jaren geleden getrouwd. Toen was alleen de hal in de originele stijl en de rest was geverfd. Het is nu prachtig."

Vanaf morgen kan iedereen het museumhuis in Steenwijk bezoeken. 

Deel dit artikel: