'Duidelijkheid over haalbaarheid extra vluchten Lelystad Airport in februari'

Of het nog haalbaar is om Lelystad Airport 1 april 2019 operationeel te laten zijn moet blijken in februari. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur gezegd nadat ze van een bewonerscommissie het advies kreeg uitbreiding van Lelystad Airport op te schorten totdat het Nederlandse luchtruim opnieuw is ingedeeld

De minister liet na de aanbieding weten dat ze begrip heeft voor de kritiek in het rapport. "Er is veel mis gegaan. Ik begrijp dat heel erg en het is ook niet onterecht."

Afspraken met Kamer

Ze zit echter in een lastig parket. "Ik moet me ook aan afspraken met de Kamer houden en die zijn er op gericht Lelystad Airport op 1 april 2019 operationeel te hebben."

De minister had het rapport nog niet gelezen. Dat gaat ze eerst doen. Vervolgens gaat ze met de aanbevelingen naar de Kamer om te kijken of de aanbevelingen in het rapport en de de opening van Lelystad Airport bij elkaar te brengen in de Kamer. 

Herstel van vertrouwen

Leon Adegeest van Hoog Overijssel verwacht dat de minister niet anders kan dan de opening van Lelystad Airport voor extra vluchten uit te stellen. Hij heeft gezien dat de minister uit is op het herstel van vertrouwen. "Dat kan alleen als je aan het begin begint en vliegroutes opnieuw gaat vaststellen en ontwerpen. Als ze dat doet wordt het vertrouwen hersteld."

De minster doet daar geen concrete uitspraken over maar kwam wel met de belofte om voor het eind van het jaar mete en plan te komen. In de Kamer moet dan uiteindelijk in februari blijken of het allemaal goed genoeg is om Lelystad Airport volgens plan op 1 april 2019 open te laten gaan

Deel dit artikel: