nieuws

EUREGIO-raad blijft nadruk leggen op grenslobby

Vlag van samenwerkingsverband Euregio
Vlag van samenwerkingsverband Euregio
De EUREGIO-Raad heeft in haar bijeenkomst in Rijssen-Holten vanavond benadrukt dat de grenslobby prioriteit moet blijven houden. Â
De Nederlandse en Duitse raadsleden vergaderen driemaal per jaar over gemeenschappelijke grensoverschrijdende vraagstukken. In Rijssen-Holten ging het vanavond onder meer over tweetalige einddiploma's.
Als MBO-studenten hun einddiploma’s ook in de buurtaal ontvangen, dan geeft dit een signaal af en helpt dit bij de sollicitatie aan de andere kant van de grens. De EUREGIO-raad sprak waarderend over het lobbywerk voor tweetalige einddiploma’s bij ROC ’s en Berufskollegs.
Net als voorheen adviseerde de EUREGIO-raad over nieuwe INTERREG-projecten, waaronder het project “Bereikbaarheid via de lucht”, dat de bereikbaarheid van het EUREGIO-gebied via de lucht moet onderzoeken.

De EUREGIO-raad heeft tijdens de vergadering adviezen voor meerdere nieuwe kleine projecten uitgesproken, zoals het muzikale “Jenkins-project”, een “QuickScan van de spoorverbinding Dortmund-Enschede” en “Crossfire”, een haalbaarheidsstudie voor een grensoverschrijdende brandweerlocatie.

Brief aan beide regeringen

Het feit dat de EUREGIO samen met de MONT-steden (Münster, Osnabrück, Netwerkstad Twente) brieven aan Armin Laschet, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, en de Nederlandse regering stuurt, werd goed onthaald door de EUREGIO-raad. Dat de regeringen weer meer aandacht schenken aan de Nederlands-Duitse samenwerking, wordt toegejuichd.
Met de verwijzing naar de nauwe samenwerking in de regio biedt het EUREGIO-gebied zich aan voor innovatieve pilotprojecten voor de grensoverschrijdende integratie.
Vergelijkbare brieven zullen na de formatie aan de nieuwe Bondsregering en de nieuwe regering van de deelstaat Nedersaksen verstuurd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.