nieuws

Blog Arlette: Koken met het voedselpakket

Zangeres en kookliefhebber Arlette Swartjes is deze week gebruiker van de Voedselbank. Afgelopen weekend heeft ze voor het eerst gekookt met producten uit haar voedselpakket en vandaag deelt ze een recept.Â
'Toen ik vrijdag het voedselpakket ophaalde wist ik direct dat ik panzanella, een broodsalade wilde maken. Hoewel ik altijd dacht dat ik het niet zo lekker zou vinden is het inmiddels éénn van mijn favoriete gerechten geworden.
Het sap van de tomaten houd je apart en daar maak je een dressing van. Deze intense smaak trekt in het geroosterde brood en dat is echt tongstrelend. Het is een gezonde salade en je kunt er eindeloos mee variëren. Ik zal dan ook een aantal suggesties geven voor alternatieve ingrediënten. Ik heb deze salade met een goede vriendin gegeten en dat was ruim voldoende. Ze wilde ook direct het recept!

Ingrediënten
4 dikke plakken brood, zonder korstjes in blokken van 1,5 cm (of 6 plakken gesneden brood)
7 tomaten, ontveld en in reepjes – bewaar het vruchtvlees en sap, snijd dit fijn
1 rode ui, in plakjes
4 el kappertjes
2 handjes rucola
Dressing:
Sap en vruchtvlees van de tomaten
3 el azijn
1 el citroensap (uit een flesje)
1 teen knoflook, geperst
4 el olie
peper & zout

Instructies

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg het brood op een bakplaat en laat dit in ongeveer 15 minuten drogen in de oven. Vergeet niet om af en toe te roeren. Ontvel de tomaten door ze aan beide uiteinden kruislings in te snijden en ze 10 seconden onder te dompelen in kokend water. Leg ze daarna direct in koud water om af te koelen.
Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen. Maak de dressing op smaak met lekker veel peper & zout.
Doe de rode ui en de kappertjes door de dressing, zodat de smaken goed kunnen mengen. Laat het brood een paar minuten afkoelen en meng de tomatenreepjes hier door heen. Verdeel nu de dressing hierover en schep alles goed om. Het lijkt eerst nat, maar je zult zien dat het brood al snel al het vocht op neemt. Verdeel de rucola over de schaal en geniet van deze heerlijke panzanella!

Variaties:
Drie zaken zijn essentieel in dit gerecht en dat zijn het brood, de tomaten (en hun vruchtvlees en sap) en een goede dressing. Je kunt eindeloos variëren met de andere ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan: augurkenblokjes, zilveruitjes, olijven, komkommer, mais, bleekselderij, geraspte wortel, linzen, witte bonen, tonijn, ansjovis, geraspte kaas, uitgebakken spekjes, hamblokjes, gekookt ei enzovoort.

Tip
De korstje van het brood en het brood dat ik overhoud leg ik een dagje op de verwarming. De volgende dag maal ik het tot paneermeel.'
Succes met het recept en tot gauw, Arlette.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.