OM: dood werknemer opleggerfabrikant uit Kampen opeenstapeling van fouten

Een opeenstapeling van fouten op 17 maart vorig jaar leidde tot de dood van een werknemer bij opleggerfabrikant Broshuis in Kampen. Dat bleek vanmorgen in de rechtbank Almelo waar een begin werd gemaakt met de strafzaak tegen het bedrijf.

Volgens het Openbaar Ministerie is het 29-jarige slachtoffer uit Kampen om het leven gekomen toen een deel van een aanhanger waaraan hij werkte naar beneden viel. Dat kon gebeuren doordat er fouten gemaakt waren bij de bouw van de aanhanger en er geen stutten waren geplaatst.

Tweede ongeluk
Voor het bedrijf staat er veel op het spel, het was het tweede dodelijke ongeval in vier jaar. In 2012 kwam een medewerker van een installatiebedrijf om het leven toen een loopkraan tegen zijn hoogwerker aanreed en hij samen met zijn broer van 6 meter hoogte naar beneden viel. De broer raakte zwaargewond. 


De operator van de kraan wist niet dat er onderhoudwerkzaamheden werden gepleegd. Hij en andere medewerkers waren daarvan niet op de hoogte gesteld concludeerde de rechtbank in 2014 en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 6000 euro wegens nalatigheid. 

Medewerkers gehoord
Voor aanvang van de strafzaak worden drie medewerkers als getuige gehoord bij de onderzoeksrechter. De advocaat van het Kampense bedrijf vroeg daar om, volgens hem kunnen de medewerkers uitleggen hoe er omgegaan met het veiligheidsbeleid van het bedrijf. Mogelijk wordt een van de getuigen ook op zitting gehoord. 


De zaak gaat volgend jaar verder. Een datum is niet bekend, wel dat de rechtbank in Zwolle de zaak dan zal behandelen. 

Deel dit artikel: