Blog Arlette: "Ik kan van één gerecht zelfs meerdere dagen eten."

Zangeres en kookliefhebber Arlette Swartjes is deze week gebruiker van de Voedselbank. In haar blog deelt ze haar ervaringen en een recept: macaroni met broccoli, ham uit blik en tuinboontjes met spek.

Gisteren heb ik gekookt voor Ome Jan & tante Els. We hadden een verdrietige middag, omdat we naar de uitvaart van de moeder van mijn zwager waren geweest. Een hele lieve vrouw die ontzettend gemist zal gaan worden.
Wat is er fijner dan samen een wijntje te drinken en comfortfood te eten terwijl we herinneringen aan haar ophalen. Ook praatten we over ome Bennie, de man van tante Els die een jaar geleden is gestorven. Ondanks het verdriet hebben we ook gelachen om de leuke herinneringen aan deze twee lieve mensen.

Macaroni
Ik maakte macaroni met broccoli & ham uit blik en tuinboontjes met spek. Ik heb niet eens het hele pak macaroni gebruikt en ik kan er nog wel twee dagen van eten. Ik besluit om 1 portie in te vriezen en 1 portie voor morgen te bewaren.

Heerlijk
Toen ik de ham uit blik proefde vond ik het wat waterig en weeïg smaken. Ik vind bijvoorbeeld ‘Smac’ uit blik heel lekker koud, dus ik had niet veel vertrouwen in de ham.
Ik besloot de ham heel hard te bakken, zodat het vocht wat zou verdampen en er een lekker korstje zou ontstaan. Dat bleek de truc, want het was heerlijk!


Ingrediënten:
500 g macaroni
500 g broccoli-roosjes
1 blik ham, in repen gesneden
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
2 zakjes drinkbouillon kip
1 klein potje tuinbonen
Ingrediënten die ik zelf nog in huis had:
200 ml houdbare slagroom (€0,79 eigen merk AH)
50 g ontbijtspek, in reepjes gesneden (200 g is €1,25 eigen merk AH)
100 g geraspte kaas (200 g kost €1,49 Zaanse Hoeve AH – dit is niet noodzakelijk, maar wel lekker)

Instructies
Doe in een pan met deksel 2 cm water en breng dit aan de kook. Als het water kookt kan de broccoli er in. Laat dit 20 minuten koken. Dat is vrij lang, maar daardoor valt het lekker uit elkaar in de saus.
Spoel de broccoli koud, zodat het zijn frisse groene kleur behoudt.
Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Bak de plakjes ontbijtspek uit in een koekenpan en laat ze afkoelen op een schoteltje. Verhit in dezelfde pan nu 2 el olie en bak de ham-reepjes tot ze mooi bruin kleuren. Laat ze op een laag vuurtje zachtjes bakken, terwijl je regelmatig even roert.


Verhit nu een eetlepel olie in een hapjes- of stoofpan en bak de knoflook hierin lichtbruin. Voeg de sjalot toe en laat deze glazig worden. Blus af met de slagroom en voeg hieraan de kippenbouillonpoeder toe. Doe de broccoli erbij en zet dit op een laag pitje om een beetje in te laten koken.
Voeg de macaroni, de kaas en de ham-reepjes toe aan de saus en maak het op smaak met peper & zout.

Giet de tuinboontjes af en roer het uitgebakken spek erdoor.


Eet smakelijk en tot gauw,

Arlette

Deel dit artikel: