nieuws

Archeologische vondsten Agnesklooster krijgen plek in het Palthe Huis Oldenzaal

Overdracht archeologische vondsten
Overdracht archeologische vondsten
De Archeologische Club Oldenzaal heeft de archeologische vondsten van het Agnesklooster vandaag overgedragen aan het Palthe Huis in Oldenzaal. Daar krijgen de vondsten een plek. Een deel gaat later naar het provinciaal depot. Â
De amateurarcheologen van de Archeologische Club Oldenzaal (ACO) hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de restauratie van vondsten uit het Agnesklooster. Nu krijgt een bijzonder deel hiervan een plek in de nieuwe permanente presentatie van het Palthe Huis.
Cultuurwethouder Trees Vloothuis is blij met deze overdracht. "De ACO heeft veel tijd en aandacht besteed aan de restauratie van deze vondsten. Nu kan het publiek ervan genieten in de vernieuwde expositie van het Palthe Huis."

Geschiedenis van Oldenzaal

Het Palthe Huis is bezig met een inrichting, waarin het verhaal van de familie Palthe en de geschiedenis van Oldenzaal een centrale plek hebben. De bijzondere archeologische vondsten van het Agnesklooster worden hierin opgenomen. 
Wethouder Trees Vloothuis: "Door de archeologische vondsten in het Palthe Huis te laten zien, zijn ze toegankelijk voor een breed publiek. De Oldenzaalse geschiedenis is bijzonder en onze archeologie uniek. Wij vinden het belangrijk dat de Oldenzalers en bezoekers van onze stad op een aantrekkelijke manier kennis kunnen maken met de historie van Oldenzaal. Daarom investeren we in de educatieve taken en publieksfunctie van het Palthe Huis en ondersteunen we de ACO bij hun archeologische werkzaamheden."

Gedreven vrijwilligers

Al sinds 1996 werken de amateurarcheologen van de ACO met de uiterste zorg aan de registratie en restauratie van de archeologische vondsten uit het Agnesklooster. "De opgraving en het verwerken van de vondsten zijn het werk van gedreven vrijwilligers", vertelt Gerard Oolderink, bestuurslid van de ACO. "'Elke woensdagavond komen we bij elkaar om ons bezig te houden met waardevolle archeologische vondsten."

Directeur Sandra Schipper van het Palthe Huis is blij met de uitbreiding van de collectie: "De vondsten krijgen direct een plekje in de nieuwe vitrines van onze vaste presentatie over de geschiedenis van Oldenzaal. Vanaf de kerstvakantie kan iedereen komen kijken in ons vernieuwde museum."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.