nieuws

Werkstraf geëist tegen vriendin van hoofdverdachte in fraudezaak Rendo

Het openbaar ministerie bij de rechtbank in Assen heeft de eerste eisen op tafel gelegd in de omvangrijke fraudezaak rondom het bedrijf Rendo uit Meppel.
Tegen de 47-jarige vriendin van de hoofdverdachte uit Meppel eiste de officier een werkstraf van zestig uur. Dat meldt RTV Drenthe. De vrouw heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan witwassen. Zij liet 370.000 euro op haar spaarrekening storten. Geld dat is verkregen door Rendo te misleiden. 

De ex-partner van een voormalige directeur van Rendo, eveneens een 47-jarige vrouw uit Meppel, werd oplichting en valsheid in geschrifte verweten. De officier vond dat de vrouw zich alleen schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Voldoende gestraft

De officier vroeg haar schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen. De vrouw is licht verstandelijk beperkt en vertrouwde destijds volledig op haar toenmalige echtgenoot. Het is maar de vraag of de vrouw kon begrijpen waar haar man zich mee bezig hield. Die verliet haar en zij heeft heel lang niet geweten waar zij aan toe was. "Ze is in mijn ogen voldoende gestraft." 
De rechtszaak draait om de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk. In 2007 wilde Rendo die bouwen, maar volgens de Splitsingswet kon Rendo deze centrale niet in eigen beheer bouwen. Hiervoor werd een onafhankelijke onderneming, Stramproy Green Investments (SGI) opgericht.
Volgens het OM trokken de Rendo-directeuren hier heimelijk zelf aan de touwtjes. SGI bleek een schijn-BV, want de (ex)partners en een tennisleraar stonden als aandeelhouders op papier. De directeuren hadden in werkelijkheid zestig procent van de aandelen in handen en sluisden geld weg naar hun eigen onderneming. 

Vorstelijk verdiend met dubbelfunctie

Rendo investeerde miljoenen in dit project waar revolutionaire techniek de hoofdrol speelde. De directeuren hebben met hun dubbelfunctie vorstelijke bedragen verdiend, meende de officier.
De zaak kwam uiteindelijk aan het licht toen de FIOD een onderzoek startte naar de tweede hoofdverdachte, een 58-jarige man uit Groningen. Die werd in 2016 veroordeeld tot twee jaar cel, omdat hij als Rendo-directeur in 2007 steekpenningen aannam van het Belgische Electrabel, zodat dat bedrijf een energietak van Rendo over kon nemen. 
De rechtbank heeft elf dagen uitgetrokken om deze zaak van acht verdachten te behandelen. Dinsdag horen de overige verdachten, waaronder de hoofdverdachten, de strafeisen. Daarna komen de advocaten aan het woord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.