nieuws

Celstraf geëist tegen man uit Borne die handelde in illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk
Illegaal vuurwerk
Voor de rechtbank in Almelo zijn celstraffen van twee en anderhalf jaar geëist tegen twee mannen uit Borne en Eibergen. Ze zouden vorig jaar op grote schaal gehandeld hebben in zwaar en illegaal vuurwerk.
Een deel van het levensgevaarlijke vuurwerk werd gewoon verpakt in kerstcadeaupapier via de post verstuurd. 

De 47-jarige man uit Borne kwam in de zomer van 2016 in beeld na een anonieme melding dat hij met Duitse vrachtauto's vuurwerk naar zijn woning aan de Bornsestraat bracht. Een grootschalig onderzoek werd opgestart waarbij de man niet alleen langdurig gevolgd werd, maar de Rotterdamse politie nam ook een internetsite over waarop illegaal vuurwerk werd aangeboden. Zo werden diverse bestellingen onderschept en kopers aangehouden.

Inval in garagebox

In december vorig jaar viel het doek voor de verdachte uit Borne en zijn 32-jarige medeverdachte uit Eibergen. Politiemensen observeerden een verkoop van 40 stuks illegaal vuurwerk aan twee vrouwen bij de garagebox in Heek en volgden de vrouwen de grens over. Daar werden ze aangehouden. Vervolgens brak de Duitse politie de garagebox in Heek open. In de box werd een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk gevonden. Uiteindelijk zouden de twee verdachten bijna 1500 kilo gesmokkeld en verkocht hebben. 

Volgens het Openbaar Ministerie waren de mannen levensgevaarlijk bezig. Niet alleen lag het opgeslagen in een gewone garagebox, zonder enige veiligheidsmaatregelen, maar brachten de mannen ook nog eens medewerkers van de post in gevaar met hun gevaarlijke pakketten. Dat laatste viel wel mee gaf de man uit Borne aan: "het is nooit misgegaan." 

Oorlogstrauma

De man uit Borne werd in 2016 veroordeeld tot 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij illegaal vuurwerk verkocht. De werkstraf heeft de man, een voormalig beroepsmilitair, nog niet gedaan omdat hij een oorlogstrauma heeft. Die liep hij op na uitzendingen naar oorlogsgebieden in Rwanda en de Balkan. De officier van justitie wil dat de man de drie maanden voorwaardelijke celstraf alsnog gaat uitzitten. Ze vond het opmerkelijk dat de man niet in staat is om een simpele een werkstraf te voeren maar wel op grote schaal in illegaal vuurwerk kan handelen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.