nieuws

Experts luiden noodklok over falende aanpak tijgermug

Aziatische tijgermug
Aziatische tijgermug
Drie experts op het gebied van bio-invasies en exotische muggen luiden in een brandbrief aan de Tweede Kamer de noodklok over gezondheidsbedreigende exotische muggen. Deze gevaarlijke muggen rukken op, het jaar 2017 was zelfs een recordjaar.Â
De schrijvers zijn medisch entomoloog Bart Knols, bioloog Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu en Wilfred Reinhold van stichting platform Stop invasieve exoten. Op diverse plekken in het land zijn de afgelopen jaren exotische muggen zoals de tijgermug gevonden, waaronder in Hardenberg. 
Volgens de schrijvers van de brandbrief bagatelliseert het RIVM het gezondheidsrisico van de tijgermug. In 2009 is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen voor nultolerantie van tijgermuggen. Inmiddels is, volgens de briefschrijvers, de uitvoering van de motie achterwege gebleven. Wilfred Reinhold: “De overheid speelt met vuur.”

Oproep Kamercommissie

In hun brief roepen de schrijvers de Kamercommissie voor Volksgezondheid op om aan de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge te vragen om zodanige maatregelen te nemen, dat de invoer van gezondheidsbedreigende muggen wordt gestaakt. Het gaat bijvoorbeeld om tijgermugvrije import gebruikte banden en bamboo, wat in de praktijk mogelijk is gebleken. De NVWA zou hierop volgens de schrijvers streng moeten toezien. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.