nieuws

Voorwaardelijke celstraf voor man uit Zwolle voor racistische uitspraak op Facebook

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle
Een man uit Zwolle, die vorig jaar een racistisch bericht op Facebook plaatste, heeft een hekel aan buitenlanders. Dat bleek vanmorgen voor de rechtbank waar de man terecht stond. De 53-jarige man is voor zijn bericht veroordeeld tot een week voorwaardelijke celstraf.
Volgens de rechter was de uiting van de man stuitend. Hij deelde een nieuwsbericht over een bomaanslag in Turkije waarbij 29 mensen omkwamen en schreef daaronder dat het er wel meer hadden mogen zijn. Ook schreef hij dat het een geluk was dat die 29 in ieder geval niet naar hier kwamen.

Turkije

Het bericht veroorzaakte veel commotie, onder meer in Turkije. Daar werd het bericht met foto en naam van de man in het journaal getoond. Zijn Facebookpagina stroomde vol met ernstige bedreigingen, meer dan vierduizend in totaal.  
PostNL, waar de man als chauffeur werkte, ontsloeg de man op staande voet omdat het bedrijf niet geassocieerd wilde worden met de beledigende uitingen van de man. 

Verjaardag overleden vader

Die vertelde dat hij dronken was op het moment dat hij het bericht plaatste. Het was de verjaardag van zijn vader, die in de jaren tachtig was overleden, en dat was erg emotioneel voor hem. 
Dronken zijn is volgens de rechter geen excuus. Uit onderzoek bleek dat de man zich op sociale media vaker negatief uitlaat over buitenlanders. "Je moet gewoon alert zijn wat je daar plaatst" gaf de rechter aan. 
De opgelegde straf is hoger dan de voorwaardelijke boete van 350 euro die het Openbaar Ministerie eiste. Dat komt omdat de rechter ook aan de buitenwereld wil laten zien dat racistisch en beledigend gedrag niet getolereerd wordt. De straf is voorwaardelijk, omdat de man door zijn ontslag en alle commotie ook al flink gestraft is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.