Nog veel stallen niet vrijgegeven vanwege 'hardnekkige' fipronil-affaire

Van de 793 stallen die geblokkeerd werden vanwege de fipronil-affaire zijn er nog maar 285 helemaal vrijgegeven. Dat schrijven de ministers Bruins voor Medische Zorg en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

De 285 zijn helemaal vrijgegeven, dus voor zowel eieren, kippen als mest. Er zijn 127 stallen volledig geblokkeerd. In de zomer werd het bestrijdingsmiddel fipronil aangetroffen in eieren. Grote aantallen eieren werden daarop vernietigd en kippen werden geslacht. In Overijssel werden vele boeren getroffen door de affaire.

Dat er nog veel stallen geleidelijk moeten worden vrijgegeven, wijst er volgens de ministers op dat fipronil hardnekkig is. Ook de controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) helpen niet mee aan de snelheid. In de afgelopen weken vond de NVWA immers nog eieren met een te hoog fipronil-gehalte, al zouden deze eieren geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. 

Meer tijd nodig

Voormalig minister Sorgdrager is bezig met een onderzoek naar het eierschandaal. Sorgdrager zou oorspronkelijk aan het einde van het jaar haar bevindingen presenteren, maar de commissie heeft meer tijd nodig. Haar conclusies worden nu pas in het jaar voorjaar verwacht. Ze doet onderzoek naar het ontstaan van de besmetting, wie er verantwoordelijk is en hoe de communicatie is verlopen.

Meer over dit onderwerp:
Overijssel fipronil Nieuws
Deel dit artikel: