Fout bij aanleg spoorlijn Zwolle-Kampen: station Stadshagen later open

De opening van station Zwolle Stadshagen, het nieuwe station op de lijn Zwolle-Kampen, gaat komende zondag niet door. Dat meldt ProRail op de website. Door fouten bij de aanleg blijkt dat de bodem onder de spoorbaan niet genoeg stabiliteit biedt om met de vereiste snelheid (140 kilometer per uur) er over heen te rijden.

ProRail heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de bouw van het station en de vernieuwing van de spoorlijn. Vanaf deze maand rijden er namelijk elektrische treinen op de lijn van Keolis Nederland, wat voorheen Syntus heette.

Spoedoverleg

Nu blijkt dat de bodem de hogere snelheid van de elektrische trein niet aan kan. Vanavond was er in het provinciehuis in Zwolle spoedoverleg om de zaak te bespreken. Daar is het uitstel uit voortgekomen. De treinen blijven wel gewoon over het traject Zwolle-Kampen rijden, maar stoppen niet bij het nieuwe station.

Overleg

ProRail gaat onderzoeken hoe het mogelijk is dat deze mankementen pas aan het licht zijn gekomen toen de nieuwe treinen voor het eerst over het traject reden. Ook moet de komende tijd duidelijk worden welke maatregelen nodig zijn om dit probleem op te lossen.

Wanneer het nieuwe station alsnog in gebruik kan worden genomen, is niet duidelijk.

Persconferentie provincie en gemeenten

De provincie en gemeenten Zwolle en Kampen zijn verbaasd over de gang van zaken. Donderdagochtend om 10 uur geven zij een gezamenlijke persconferentie om een en ander toe te lichten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.