nieuws

Tekort aan goed personeel in Overijssel door groeiende economie

Het groot aantal openstaande vacatures remt de economie. Dat zegt gedeputeerde Eddy van Hijum in Overijssel Vandaag. "Het woord crisis horen we niet meer, maar dit is een nieuw probleem dat ontstaat", zegt Van Hijum. "Want waar halen bedrijven hun personeel vandaan?"
Er zijn met name tekorten aan goed personeel in de ICT, de techniek, in de zorg en in het onderwijs. De babyboomers stappen massaal uit het arbeidsproces. En jongeren hebben te weinig voor die sectoren gekozen.
Jongeren die nu aan een studie beginnen zijn pas over een aantal jaren klaar. "En dan moeten we ze ook nog in Oost-Nederland zien te houden. Veel hoogopgeleide mensen zoeken een baan in het westen."

Tekort aan goed personeel

Bij Topicus in Deventer zijn de problemen goed zichtbaar. Het bedrijf bouwt apps en heeft meer dan 800 mensen in dienst. Toch heeft eigenaar Henk Jan Knol nog plek voor 80 tot 100 extra medewerkers.
"Dit jaar hebben we al 130 talenten aangekomen, maar die andere vacatures krijgen we niet gevuld", zegt Knol. "Ik kijk met grote vrees naar het komende jaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.