nieuws

'Directe economische schade door uitstel Lelystad Airport'

'Directe economische schade door uitstel Lelystad Airport'
'Directe economische schade door uitstel Lelystad Airport'
Uitstel van Lelystad Airport leidt tot directe economische schade voor Lelystad en Flevoland en verzwakt de internationale connectiviteit van Nederland en de concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam. Dat menen de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en Lelystad Airport in een gezamenlijk document.Â
Lelystad Airport zou per 1 april 2019 vakantievluchten van Schiphol overnemen, maar daar is veel verzet tegen. Begin december overhandigde bewoners van de provincies Overijssel, Friesland, Drenthe en Noord-Holland het advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat om de opening uit te stellen. Dit zodat het overvolle Nederlandse luchtruim opnieuw kan worden ingedeeld, zodat de Lelystad-vliegroutes hoger kunnen. 

'Uitstel niet opportuun'

De provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en Lelystad Airport zijn in het document van mening dat het "niet opportuun is om nu een beslissing te forceren over uitstel van Lelystad Airport." Dit "gezien de nog lopende onderzoeken naar mogelijke uitwerking van uit bewonersadvies en internetconsultatie naar voren gebrachte suggesties voor verbeteringen in aansluitroutes en naar de consequenties van correcties op de MER."
Uitstel zou leiden tot minimaal vijf jaar economische stilstand in de regio. Dit omdat veel nieuwe banen door de lokale bevolking wordt ingevuld. "Deze gevolgen wegen niet op tegen de (veronderstelde) geluidsoverlast op de aansluitroutes", aldus de schrijvers van het document. 
Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over de fouten in de milieueffectenrapportage (mer) van Lelystad Airport. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.