Nieuws

'Slimme' fiets helpt ouderen niet te vallen, maar niemand wil hem maken

Fiets SOFIE voorkomt ongelukken bij ouderen
Fiets SOFIE voorkomt ongelukken bij ouderen
SOFIE, dat is de naam van de elektrische fiets die helpt te voorkomen dat ouderen van hun fiets vallen. Er is nu een prototype waarmee bewezen is dat iemand die er op fietst minder snel valt, vooral bij lage snelheid. Er is één probleem: fietsfabrikanten zijn niet geïnteresseerd.
Verschillende partijen hebben jarenlang aan de ontwikkeling van SOFIE gewerkt. De fiets biedt hulp bij het opstappen en bij het wegfietsen en het zadel zakt automatisch bij lagere snelheden. Daardoor vallen mensen minder snel van de fiets.
Onderzoekster Vera Bulsink van de Universiteit Twente promoveerde vorige week op het ontwerp van de SOFIE. Door haar onderzoek kreeg de fiets zijn uiteindelijke ontwerp en werd de stabiliteit van het prototype verbeterd. 

Vallen

SOFIE kan het aantal zogeheten eenzijdige ongelukken flink verminderen, blijkt uit het onderzoek van Bulsink. Eenzijdige ongelukken zijn in dit geval ongelukken waarbij mensen, vaak ouderen, van de fiets vallen omdat ze hun evenwicht verliezen. 
Op hogere leeftijd is de kans op een ongeluk groter. Dat komt omdat ouderen angstiger zijn om te vallen. Ouderen reageren ook trager en ze moeten harder werken om bij lage snelheid op de fiets te blijven zitten. Vanwege het groeiende aantal ouderen is de verwachting dat het aantal fietsongelukken toeneemt.

Aangepast ontwerp

SOFIE is zo ontworpen dat ouderen er makkelijk op kunnen blijven zitten. De fiets heeft een steilere balhoofdhoek, kleinere banden en een kortere wielbasis. Hierdoor is de fiets stabieler bij lage snelheid. Verder heeft SOFIE een lage instap en wordt de hoogte van het zadel automatisch aangepast aan de snelheid.
Daarnaast krijgt de fietser elektrische ondersteuning om op gang te komen, waardoor te langzaam fietsen wordt vermeden. Bovendien is de maximumsnelheid beperkt tot 18 kilometer per uur om valpartijen te voorkomen.

Geen interesse

SOFIE is ontwikkeld door de UT, Indes en Roessingh Research and Development (RRD). Die partijen hebben verschillende fabrikanten benaderd. Er is interesse, maar tot nu toe heeft nog niemand besloten om de fiets te gaan produceren. "Jammer", zegt Bulsink. "Ik ben ervan overtuigd dat dit ontwerp kan helpen voorkomen dat veel oudere mensen van hun fiets vallen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.