nieuws

SP Overijssel wil meer onaangekondigde controles bij chemische bedrijven

SP Overijssel wil meer controle op chemische bedrijven
SP Overijssel wil meer controle op chemische bedrijven
De SP wil weten hoe het in Overijssel gesteld is met het toezicht en het naleven van de regels in de chemische industrie. Morgen gaat de partij tijdens de Statenvergadering vragen stellen aan Gedeputeerde Staten. Ook komt de SP met een motie om onaangekondigde inspecties en controles te verrichten.
De documentaire ‘Beerput Nederland’ heeft duidelijk gemaakt dat een groot deel van de chemische industrie zich niet houdt aan milieuregels of zich zelfs schuldig maakt aan milieudelicten. Gewone inwoners worden blootgesteld aan grote gevaren voor het milieu en de volksgezondheid.
"De onthullingen van ‘Beerput Nederland’ zijn schokkend. Landelijk kan worden vastgesteld dat 75 procent van de chemische bedrijven zich in ernstige mate niet aan de regels houdt. Van de voor milieudelicten veroordeelde bedrijven, blijken bij 48 procent overheidsfunctionarissen betrokken", zegt SP-Statenlid Harry Broekhuijs.
"Dat zijn schrikbarende cijfers en ik wil dan ook weten of er ook in Overijssel bedrijven mogen opereren zonder de benodigde vergunningen. De SP vindt dat het welzijn van onze inwoners voorop moet staan, niet de winst van grote bedrijven. Ik hoop dan ook dat de Staten mijn oproep zullen steunen om onaangekondigde controles te houden en strenger te handhaven.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.