Duitse tolplannen kosten inwoners grensgemeenten jaarlijks tientallen miljoenen

Nederlandse automobilisten zijn jaarlijks zestig tot honderd miljoen euro kwijt aan de Duitse tol. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Zo'n veertig procent van die kosten komt op het bordje van de inwoners en bedrijven uit de grensgemeenten.

Nederland voegt zich bij Oostenrijk in de zaak die bij het Europese Hof van Justitie is aangespannen tegen de Duitse tolplannen voor personenauto's. Tegen die plannen is al jaren verzet, vooral in de grensgemeenten. 

Volgens Nederland zijn de Duitse tolplannen strijdig met de Europese regels. Voertuigen die in Duitsland geregistreerd staan krijgen het geld voor het tolvignet terug via verlaging van de wegenbelasting. Dat betekent dat voertuigen met een buitenlands kenteken alle tol betalen. 

Het kabinet vindt, net als Oostenrijk, dat de tolheffing discriminerend en in strijd met de beginselen van het vrije verkeer is. Ook is het een extra drempel voor het verkeer in de grensstreek.

Binnenkort stuurt Nederland het officiële verzoek naar het Hof van Justitie om zich aan te sluiten bij Oostenrijk. Een uitspraak van het Hof wordt niet eerder dan in 2019 verwacht.

Meer over dit onderwerp:
tolheffing Nieuws
Deel dit artikel: