nieuws

Tolhuislanden bij Zwolle strijdt tegen komst windmolens

De boeren in Tolhuislanden zijn er niet gerust op; hun gebied is aangewezen als zoekgebied voor windmolens. Dat betekent dat, als er plannen zijn voor windmolens, de gemeente Zwolle het gebied tussen Nieuwleusen en Zwolle geschikt acht.
Hoewel er nog geen concreet voorstel ligt, komen de boeren nu alvast in opstand.
Jan Vonder van de Agrarische Natuurvereniging Tolhuislanden; "De vorige keer stonden die molens er ook vrij snel en is het gebied waar wij als weidevogelbeheerders ons werk doen opgeschoven. Nu zouden in dat gebied weer windmolens mogen komen. Daar zijn wij echt niet blij mee."

Geen concrete plannen

Wethouder Van Willigen van Zwolle begrijpt de gevoelens van de buurt, maar benadrukt dat er nog geen concrete aanvragen liggen voor windmolens. Het plan voor duurzame energie is onderdeel van de Energiegids.
"Wij hebben in Zwolle afgesproken dat wij als gemeente zelf meer duurzame energie willen opwekken, Tolhuislanden is in beeld, net als Zwolle-Zuid. Als er een initiatief komt zullen wij zeggen tegen die partij; praat met de buurt en luister ook naar de bezwaren. De zorgen om de weidevogels is een punt waar de initiatiefnemer dan bij voorbaat al naar kan kijken. Misschien is er een mogelijkheid om het weidevogelgebied te compenseren op een andere plek. Maar blijf in gesprek met elkaar."

Geen windmolens

Jan Vonder is duidelijk; "Al twintig jaar werken wij hier met de boeren aan de weidevogelstand, dat kost zo'n honderdduizend euro per jaar aan inzet en andere bedrijfsvoering. In het rapport dat is opgesteld voor de gemeente Zwolle wordt nergens het woord weidevogel in relatie tot Tolhuislanden genoemd. Ik vind dat niet kunnen."
Vanavond is er een informatie-avond waar de gemeente de plannen van de Energiegids uitlegt. De boeren uit Tolhuislanden hebben al aangekondigd hun zegje daar te willen doen. In januari volgt nog zo'n avond, maar dan voor het gebied Zwolle-Zuid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.