LTO Nederland sleept NVWA voor de rechter wegens schade fipronil-affaire

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft nalatig en onzorgvuldig gehandeld in de fipronil-affaire. Dat stellen Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en een aantal pluimveehouders in een gezamenlijke dagvaarding tegen de NVWA.Â

Zo had de NVWA de pluimveehouders geen kans gegeven om zelf verantwoordelijkheid te nemen in de affaire. "De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld", zegt advocaat Roeland de Mol van BarentsKrans advocaten en notarissen. 

De NVWA heeft volgens LTO onder andere onrechtmatig gehandeld in november 2016. Toen kwamen er concrete meldingen binnen over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen door ChickFriend, maar de NVWA nam geen of onvoldoende actie. De NVWA wist volgens LTO van fipronil, maar informeerde de sector hier niet over.

'Onbegrijpelijk'

Daardoor hadden de pluimveehouders niet de kans om zelf te controleren of hun complex besmet was met fipronil. "Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen", vindt Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO Nederland. "Dit kan niet en moet anders." 

Meer over dit onderwerp:
Fipronil Eieren Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: