nieuws

Overweldigende reacties voor gezin Keijzer in Vriezenveen

Compleet overdonderd zijn ze, de familie Keijzer uit Vriezenveen. Na de uitzendingen van SBS en RTV Oost over hun chronische ziekte door de isolatie van hun woning met pur kregen ze honderden reacties.
In de uitzendingen van SBS 'Stegeman op de Bres' en RTV Oost nieuwsprogamma 'Overijssel Vandaag' werd aandacht besteed aan de ellendige situatie waarin Rick, Fredrike en hun drie jonge kinderen terecht zijn gekomen.
Begin 2013 liet het gezin de spouwmuren en de kruipruimtes van hun woning door een gespecialiseerd bedrijf isoleren met purschuim. Tijdens de werkzaamheden en in de weken erna, kon het gezin gewoon in huis blijven wonen.

Chronisch ziek

Maar na maanden bleek dat de werkzaamheden niet goed waren uitgevoerd. Door het uitzetten van het isolatieschuim begon het huis te schuren en ontstond forse schade. Daarnaast werd het complete gezin chronisch ziek maar artsen konden niet traceren waardoor de ziektes van het jonge gezin veroorzaakt werden.
Jaren later werd pas de link gelegd met het isolatieschuim. Enkele weken nadat het gezin hals over kop de woning verlaten had, hielden de gezondheidsklachten op. 

Verzekeringsstrijd

Sindsdien is het gezin Keijzer in een strijd verwikkeld geraakt met verzekeraar ASR. De uitvoerende aannemer was bij ASR verzekerd voor schade die hij tijdens werkzaamheden veroorzaakte bij derden. De man erkent de fouten en geeft toe dat zijn handelen ertoe heeft geleid dat het gezin in grote problemen terecht kwam. Maar de bedrijfsverzekering die hij had afgesloten, juist om zich in te dekken tegen dergelijke situaties, is volgens ASR niet afdoende om het zwaar gedupeerde gezin schadeloos te stellen. De uitvoerend aannemer spreekt in een interview met RTV Oost van 'een ronduit schandalige situatie'.
Keijzer heeft aangegeven dat hij "niet zal opgeven voordat het recht heeft gezegevierd".

Veel nieuwe meldingen

"Het is erg triest allemaal voor het gezin Keijzer maar zij zijn niet de enigen", reageert Mirsada Palalic van het Meldpunt Purslachtoffers. Voor de televisie-uitzendingen over Keijzer, stonden bij het Meldpunt 250 gezinnen ingeschreven. Vijf dagen later heeft Mirsada ruim veertig nieuwe aanmeldingen erbij gekregen.
"Vrijwel alle nieuwe meldingen kwamen van mensen die hun gezondheidsklachten tot nu toe nergens aan konden toe schrijven. Maar nu ze de uitzendingen hebben gezien, realiseren zij zich dat ook zij slachtoffer zijn geworden van de giftige gassen die voortkomen uit de isolatie met purschuim". Daarnaast kreeg het Meldpunt veel vragen, onder meer over het verband tussen gezondheidsklachten en purschuimisolatie maar ook over de risico's van andere isolatiematerialen.
"Er blijkt nog steeds veel onbekendheid te zijn over de consequenties van purschuimisolatie", zegt Palalic.

Reacties
De reacties die de familie Keijzer ontving, zijn warm en ondersteunend. "Er zijn zelfs mensen die willen weten hoe het knuffelkonijntje van onze middelste zoon eruit zag", zegt Fredrike Keijzer. Het jochie heeft zijn favoriete knuffel achter moeten laten in de besmette woning en mensen willen hem een nieuw knuffelkonijn bezorgen.
"Wij zijn zo opgevoed dat we liever geven dan nemen en dan voel je je toch een beetje ongemakkelijk als er zoveel warme reacties binnen komen. Maar het doet ons wel heel veel goed, overweldigend gewoon", aldus Fredrike.
"Ondanks de grote hoeveelheid slachtoffers die zich bij de Stichting Pur Slachtoffers hebben gemeld, is er nog steeds geen onomstotelijk bewijs. Er is nog steeds geen onderzoek gedaan naar de risico's van purschuim en deze grote hoeveelheid nieuwe meldingen laten zien dat er grote behoefte is aan goed onderzoek. Wij hopen dat de overheid zijn taak met betrekking hiertoe nu eens oppakt", aldus de woordvoerder van Stichting.
Bent u op zoek naar informatie over de gevolgen van purschuimisolatie? Kijk dan op www.meldpuntpurslachtoffers.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.