nieuws

Raadsleden: samenwerking van gemeenten onwenselijk

Raadsleden uit verschillende Overijsselse gemeenten vinden gemeentelijke samenwerkingsverbanden onwenselijk. Dat blijkt uit een enquête van RTV Oost die werd ingevuld door 144 raadsleden: "Meer besturen op afstand betekent dat het democratisch gehalte onder druk staat."
Samenwerkingsverbanden op gemeentelijk niveau maken het de raadsleden niet makkelijker. Veertien Twentse gemeenten werken bijvoorbeeld samen in complexe dossiers zoals Regiotaxi, Huishoudelijke Hulp en Jeugdzorg. Sommige raadsleden vinden dit dus onwenselijk.
Hoogleraar Marcel Boogers van de Universiteit Twente waarschuwt: "Dit soort samenwerkingsverbanden voedt het idee dat je als raadslid minder effectief bent."

Maart 2018

In maart 2018 zijn opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Boogers: "Veel raadsleden maken nu de balans op. Die zeggen: ik heb er veel tijd in gestoken en ik heb niet het idee dat het veel heeft opgeleverd."
Gemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen dit gevoel versterken. "Dan zeggen die raadsleden dat ze net zo goed bestuurlijk actief worden bij de volleybalclub', zegt Boogers. "Dan zijn ze maatschappelijk net zo relevant als lid van de gemeenteraad. Wat op zich jammer is, want daarmee vertrekt ervaring uit de raad."

Meer taken naar gemeenten

In de enquête vroegen we ook of door de verschuiving van een aantal taken van het Rijk naar de gemeente de werkdruk is toegenomen de afgelopen jaren. 90 procent van de deelnemers aan de enquête beantwoordde: 'ja'.
En dat heeft gevolgen, want bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) heeft soms het idee niet voldoende op de hoogte te zijn van de te behandelen dossiers.
Dat hoeft volgens hoogleraar Marcel Boogers van de Universiteit geen probleem te zijn. "Raadsleden hoeven niet net zoveel te weten als een wethouder of een ambtenaar. Ze moeten weten wat er op straat speelt en hoe beleid in de praktijk uitpakt en wat mensen op straat daarvan vinden. Dan kunnen ze al een heel goed raadslid zijn."

Zorgen raadslidmaatschap

Meer dan de helft (53 procent) van de deelnemende raadsleden aan de enquête maakt zich zorgen om het raadslidmaatschap: "Zaken zijn technisch complexer geworden. Dat vergt meer inspanning en meer bijeenkomsten. Dit zonder dat je echt meer bereikt voor de inwoners en gebruikers van de gemeente."
Hoogleraar Marcel Boogers begrijpt wel dat raadsleden een groeiende werkdruk voelen, maar plaatst toch een kanttekening.
"Die druk wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt omdat raadsleden niet kiezen. Raadsleden hebben het idee dat ze alles moeten doen. Dat ze het hele speelveld moeten bespelen. Dat gaat dus niet. Ze kunnen beter een paar thema's kiezen waarmee ze zich profileren."

Animo niet groot

Uit de enquête blijkt verder dat er onder de deelnemende raadsleden zorgen zijn over het aantrekken van nieuwe raadsleden. De animo om volksvertegenwoordiger te worden is niet groot.
Fracties maken vaak gebruik van schaduwraadsleden ter ondersteuning van hun werk, niet gekozen partijleden die desgevraagd zitting kunnen nemen in een commissie.
Uit de enquête blijkt dat twee derde van de ondervraagde raadsleden (67 procent) vindt dat schaduwraadsleden essentieel zijn in het functioneren van de fractie. Bij meer dan de helft (57 procent) van de ondervraagde raadsleden is er een vacature voor schaduwraadslid.
Hoewel schaduwraadsleden in sommige gemeenten omstreden zijn, vindt hoogleraar Marcel Boogers de ondersteuning die ze bieden prima.
"Schaduwraadsleden kunnen heel erg helpen. Het zijn mensen die wel op de lijst stonden voor de verkiezingen, maar niet zijn gekozen. Die mogen dan wel tijdens commissievergaderingen namens hun fractie optreden. Belangrijk is ook dat de schaduwraadsleden op die manier het klappen van de zweep leren. Het is een mooie leerschool voor het raadslidmaatschap."

Wat is de vergoeding?

Raadsleden vinden het vervelend dat de werkdruk is toegenomen. Financieel wordt die toegenomen werkdruk nauwelijks gecompenseerd: "Ik heb een vierdaagse baan naast mijn raadslidmaatschap. Als ik nog minder ga werken kost me dat geld. De vergoeding voor een raadslid is niet hoger geworden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.