nieuws

GroenLinks Zwolle wil dat omwonenden windmolens meedelen in de winst

GroenLinks wil omwonenden windmolens laten meedenken
GroenLinks wil omwonenden windmolens laten meedenken
GroenLinks wil dat omwonenden van windmolens in Zwolle invloed krijgen op waar en de manier waarop een windturbine ingepast wordt in het landschap. Ook wil de partij dat de omwonenden meedelen in de financiële opbrengsten.
Dat stelt de partij voor in de raadsvergadering maandagavond, waarin de gemeenteraad een besluit neemt over de zogeheten Energiegids.

Coöperatie
GroenLinks Zwolle ziet het liefst dat inwoners samen met een lokaal energiebedrijf een coöperatie vormen, zodat zij optimaal meeprofiteren van de windturbines in hun leefomgeving.

"Investeerders staan voor een pittige financiële opgave. Maar de lasten rusten het meest op de schouders van direct omwonenden van locaties voor grootschalige opwekking. Windturbines, maar ook zonneparken, hebben een flinke impact op de omgeving", schrijft Remko de Paus namens de partij.

Gesprek met omwonenden
GroenLinks stelt maandag in de gemeenteraad voor open het gesprek aan te gaan met omwonenden van mogelijke locaties voor windenergie. In dat gesprek moet ook deelname in de winst aan de orde komen.
Paus: “Wij zien het liefste ook hier de kracht van onderop komen. Als omwonenden samen met een lokaal energiebedrijf de handen ineenslaan in een coöperatie, houd je optimaal invloed op de inpassing van windturbines in het landschap én op de financiële opbrengsten.”
Verder wil de fractie dat het college, met het natuurplatform en andere deskundigen, het gesprek aangaat over de manier waarop de gevolgen voor de natuur het beste beperkt kunnen worden.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.