nieuws

Dorpsraad Lonneker vreest overlast van evenemententerrein Vliegveld Twenthe

Met één of twee grote evenementen per jaar kunnen ze prima leven. Maar jaarlijks 12 'luidruchtige' evenementen, dat vinden ze te veel. De Dorpsraad Lonneker hoopt dat de gemeenteraad van Enschede niet instemt met het bestemmingsplan voor het evenemententerrein van Vliegveld Twenthe. Ze vrezen voor geluids- en verkeersoverlast.
De Dorpsraad heeft daarover een brief gestuurd naar de gemeente, in de hoop raadsleden op andere gedachten te brengen. Vermoedelijk bespreekt de gemeenteraad het bestemmingsplan begin volgend jaar.

'Terrein voor zware industrie'

Op het evenemententerrein van ondernemer Van Eck mag nu al dagelijks veel geluid worden geproduceerd, vindt voorzitter Matthie Kroezen van Dorpsraad Lonneker. "Het evenemententerrein wordt door het bestemmingsplan eigenlijk een industrieterrein voor zware industrie", vertelt Kroezen. "Daar komt bovenop dat twaalf keer per jaar nog meer geluid geproduceerd mag worden." 
Nu vinden er nog maar weinig 'luidruchtige' evenementen plaats op het terrein. Afgelopen augustus één keer, toen het Airforce-festival er werd gehouden. Een hardcore-evenement. "Dat mag straks volgens het bestemmingsplan en de bijbehorende vergunningen 12 keer per jaar", zegt Kroezen. "En dan alleen tussen het broed- en winterseizoen, tussen juli en september."

Geluids- en verkeersoverlast

"Eén of twee keer zo'n evenement vinden wij geen probleem. Maar twaalf keer is te veel, zeker in zo'n korte periode", vindt Kroezen. Hij vreest niet alleen geluidsoverlast voor het dorp Lonneker, ook verkeersoverlast. "Wij vrezen dat we ons over een paar jaar afvragen hoe we dit in het verleden hebben kunnen toestaan." 
"Eigenlijk is het voor deze ondernemer (Van Eck, red.) ook een bijna onmogelijke opgave. De gemeente heeft hem ingeklemd tussen twee natuurgebieden waar op het gebied van geluid bijna niets mag. Voor hem moet bijna alles kunnen. Dat gaat natuurlijk niet samen." 

'Lonneker met veel insprekers bij de vergadering'

Het bestemmingsplan wordt waarschijnlijk op 16 januari door de Enschedese politiek in de stadsdeelcommissie Noord besproken. Kroezen belooft dat Lonneker daarbij met veel insprekers aanwezig zal zijn. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.