nieuws

Advocaat brandbomgooier Enschede niet bij zitting aanwezig: "vergoeding te laag"

Advocaat brandbomgooier Enschede niet bij zitting aanwezig: "vergoeding te laag"
Advocaat brandbomgooier Enschede niet bij zitting aanwezig: "vergoeding te laag"
Jeroen B. en zijn advocaat zijn vanmiddag niet aanwezig bij de pro-formazitting bij het gerechtshof in Arnhem. Robert Speijdel, de advocaat van B., vindt dat hij te weinig vergoed krijgt. B. wordt ervan verdacht dat hij een brandbom naar een moskee in Enschede heeft gegooid.
"Omgerekend krijg ik acht euro per uur. Dat kan financieel niet uit, bovendien is het een principekwestie", aldus Speijdel.

Standaardvergoeding
Volgens de advocaat krijgt hij standaardvergoedingen van de overheid voor standaardzaken. "Maar dit is geen standaardzaak", vertelt Speijdel. "Ik krijg een vergoeding voor een brandstichtingszaak, terwijl hier sprake is van een terroristische aanslag, dat maakt de zaak complexer. Op dit moment krijg ik een vergoeding voor 24 uur, terwijl deze zaak volgens het hof een 'megazaak' is. Daar gaat veel meer tijd inzitten."

Slavenarbeid
Volgens Speijdel wordt zijn cliënt op deze manier 'beroofd van rechtsbijstand', tenzij hij als advocaat bereid is 'slavenarbeid' te verrichten.
Extra urenregeling
Volgens Edwin Borghs, woordvoerder van de Raad voor Rechtsbijstand, kan Speijdel een extra vergoeding krijgen. De advocaat moet dan kunnen aantonen dat de zaak juridisch complex is en dat hij een minimaal aantal uren in de zaak heeft geïnvesteerd. Vervolgens is het aan de raad om te bepalen of Speijdel de extra vergoeding krijgt.
Speijdel heeft inmiddels aangegeven een hogere vergoeding te willen. De advocaat stuurt zijn pleidooi voor de pro-formazitting op naar het hof in Arnhem.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.