nieuws

'Politie op platteland pakt kansrijke aangiften iets sneller op dan in de stad'

Aangiften op platteland iets sneller opgepakt
Aangiften op platteland iets sneller opgepakt
De politie op het platteland pakt ‘kansrijke’ aangiften gemiddeld genomen iets sneller op dan die in de grote steden of verstedelijkte gebieden. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar aangiften bij de politie over de eerste zeven maanden van dit jaar.
De Algemene Rekenkamer onderzocht de aangiften die na een eerste schifting door de politie, waarbij bijna zestig procent (zoals fietsendiefstal en diefstal uit auto's) afviel, voldoende aanleiding gaven voor opsporing.

Geen luilekkerland

Het onderzoek weerspreekt de bewering dat het platteland 'een luilekkerland voor criminelen' is. Op het platteland werd bijna driekwart van de kansrijke aangiften binnen tien dagen opgepakt. De teams in verstedelijkt gebied (zoals Enschede) deden daar nauwelijks voor onder, maar in de grote steden bleef de teller steken op 62,5 procent.
Na zestig dagen had de politie op het platteland iets meer dan vier procent van de zaken nog niet in behandeling genomen, tegen zeven procent bij de politieteams in de steden en in verstedelijkt gebied.

Zomervakantie
Uit het onderzoek blijkt ook dat de politie gemiddeld genomen aangiften iets minder voortvarend oppakt in de zomervakantie. Dat komt door de bezetting van de teams en de vele evenementen die politie-inzet vragen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.