Ombudsman: "Overheid neemt burger niet serieus bij Lelystad Airport"

Burgers zijn niet serieus genomen en te laat betrokken bij de uitbreiding van Lelystad Airport. Dat zegt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een interview met EenVandaag.Â

Volgens de ombudsman heeft het ministerie omwonenden op het verkeerde been gezet met de informatiebijeenkomsten van de afgelopen maanden. “Mensen hebben gedacht: ik mag nog inspreken en daarna worden besluiten genomen. Terwijl het karakter van die bijeenkomsten veel meer is geweest: het informeren over besluiten die al zijn gevallen. Dat voelt voor burgers heel ongemakkelijk.”


Volgens Van Zutphen is het een aantal jaren geleden al misgegaan. De overheid had burgers aan het begin van het project moeten informeren en mee laten spreken over de besluitvorming, vindt hij. Volgens Van Zutphen gaat dit vaker mis bij grote infrastructurele projecten, zoals bij de aanleg van windmolenparken of gaswinning.  


Ingesleten gewoonte 

"Kennelijk een ingesleten gewoonte om burgers niet of te laat te betrekken bij grote besluiten", aldus de ombudsman. "De overheid is er voor de burger en niet andersom. Dat geldt voor alle ambtenaren, maar zeker voor bestuurders. Als je dat op je lijstje had gezet voor je het besluit nam, had je geweten: dit moet ik niet op deze manier doen."

Meer over dit onderwerp:
Lelystad airport Ombudsman Nieuws
Deel dit artikel: