Kerstverhaal van Jan Riesewijk

Hij is een van Twente's beste buutreedners, hij verzamelt - wist u dat niet?- kerststallen en is als conferencier steevast rond Kerst en Oudjaar op de planken in de theaters te zien met zijn verfrissende en humoristische blik op onze wereld. Ik heb het over Jan Riesewijk uit Losser.Â

Rijzende ster op de planken, maar ook gewoon werkzaam in de zorg. Dat van die kerststallen, beken ik u, wist ik ook niet. Maar hij heeft er een honderdtal. 'Wauw' zei ik. 'Ja, en dan nog tientallen kleintjes op zolder...' Ik ben onder de indruk. Jan Riesewijk legt me uit dat hij van kinds af aan al aan die kerststalletjes gekluisterd zat, omdat hij ze fascinerend vond. Het verhaal van kindje Jezus, alle mensen die erbij betrokken waren, de herders, de koningen en het waarom van de tocht van Maria en Jozef. 

 

En zo kwam het dat het aantal kerststallen toenam. Zo'n dertien jaar geleden, vertelt Jan me, ontstond het idee om kerststallen te exposeren, waar beter dan in de oude steenfabriek De Werklust in Losser. Bovenin is een grote ruimte die ook ietwat op een stal lijkt, zij het een hele grote. Jan Riesewijk is niet de enige die verzamelt, er zijn nog meer exposanten. Het feest begint al bij het inrichten, vertelt Jan. Riesewijks zoons zijn ook geïnfecteerd met het virus en hebben de kunst van het inrichten en uitstallen al mooi onder de knie. Zeer gewaardeerd, want over belangstelling valt niet te klagen, de populariteit groeit. 'Het lijkt wel of meer mensen hiér komen op kerstavond dan in de kerk!' Op kerstavond komen meer dan 1500 mensen naar de steenfabriek voor sfeervolle ontmoetingen met glühwein en geestelijke inspiratie door langs de stalletjes te schuifelen. Het is een waar spektakel, ook in de weken voor Kerst zijn er elke dag groepen mensen in het prachtige Twentse erfgoed te vinden.

 

Dat allemaal gezegd hebbende, u wilt vast weten waaróm ik daar met Jan Riesewijk was. Nou, hij vertelt zondag, en op kerstavond het Kerstverhaal. In het Twents. Lucas 2 uit de in het Twents vertaalde bijbel en ook hoe het allemaal begon toen de engel Maria bezocht... Een mooi moment om even voor te gaan zitten, zondag in OverUIT de Kunst...

Inga Tjapkes

U ziet het kerstverhaal van Jan Riesewijk in OverUIT de Kunst, zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

Meer over dit onderwerp:
Jan Riesewijk OverUIT de Kunst Cultuur Weblogs
Deel dit artikel: