nieuws

Veelpleger opnieuw in de fout, OM wil man twee jaar laten behandelen

OM eist twee jaar behandeling voor veelpleger
OM eist twee jaar behandeling voor veelpleger
Er is vanmiddag twee jaar behandeling in het kader van de ISD-maatregel tegen een 48-jarige veelpleger geëist. De man werd in september aangehouden bij een winkeldiefstal in Wijhe. De ISD-maatregel is een maatregel die in het leven is geroepen om veelplegers te behandelen of twee jaar uit de maatschappij te halen.
De man zou samen met een 27-jarige plaatsgenoot geprobeerd hebben parfum te stelen bij een drogisterij. Een medewerkster zag dat de mannen doosjes in een geprepareerde tas stopten en sloeg alarm. De verdachte werd buiten de winkel door omstanders onderschept toen hij wilde vluchten.

Telefoonboek
De man uit Deventer is een bekende van de politie, zijn strafblad telt achtendertig pagina's. "Bijna een telefoonboek vol", aldus de officier van justitie. Om herhaling te voorkomen eist de officier van justitie twee jaar gedwongen behandeling.

Mislukte behandelingen
De man kreeg twee keer eerder eenzelfde straf opgelegd. De laatste keer mislukte toen de man zich niet meldde bij de verslavingskliniek in Zutphen waar hij een traject zou beginnen. Er was geen vervoer van de gevangenis in Zutphen naar de kliniek voor hem geregeld, zo vertelde hij de rechters vandaag. "Toen ben ik maar naar huis gegaan."
Een nieuwe ISD-maatregel ziet de 48-jarige veelpleger niet zitten. Hij voelt zich namelijk niet schuldig aan de winkeldiefstal. "Ik stopte allen wat doosjes in de tas en ben daarna weggegaan", aldus de man.
De rechtbank in Zwolle doet op de eerste zittingsdag van het nieuwe jaar uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.