Groente verbouwen in een zeecontainer? Het gebeurt in Raalte

De ‘Leafy Green Machine’ is de officiële naam. In het Nederlands zouden we hem het best de ‘groente fabriek’ kunnen noemen. Petra Hegeman uit Luttenberg is een van de eerste ondernemers in Europa die er één heeft.

Petra Hegeman heeft haar groentefabriek nu een maand in gebruik en oogst wekelijks meer dan duizend stuks groente. Vooral verschillende soorten sla, maar ook steeds meer kruiden en groenten.

 

“Het idee komt uit Amerika’, vertelt Hegeman. Aan de overkant van de oceaan staan er inmiddels zo’n 150. In Europa is het nog helemaal nieuw.

 

Verticale kolommen

Van buiten ziet de groentefabriek eruit als een standaard zeecontainer. Van binnen lijkt het meer op een laboratorium, waar de bladgroenten in verticale kolommen aan het plafond hangen.

 

De zon schijnt er niet, maar dat is volgens Petra ook niet nodig. “Tussen de planten hangen led-strips die door een computer worden aangestuurd, waardoor precies de juiste hoeveel licht in de juiste kleur wordt toegediend.”

 

Ook water, voedingsstoffen, de hoeveelheid CO2 in de lucht. Het wordt allemaal door de computer geregeld. Hegeman kan zelfs alles op afstand in de gaten houden en eventueel ingrijpen wanneer dat nodig is.

 

Besparen energie en ruimte

“Het grote voordeel van het systeem is dat je niet alleen zuinig met energie omgaat, maar ook veel ruimte bespaard. Normaal heb je 4.000 vierkante meter grond nodig om deze hoeveelheid groente te kunnen telen. Nu gebruiken we nog geen 30 vierkante meter.”

 

De zeecontainer staat op het terrein van de voormalige varkensproefboerderij van de Wageningen Universiteit. Het terrein is sinds enige tijd in handen van de Maan Group in Raalte, met het doel het terrein om te bouwen tot een groot onderzoeks- en innovatiecentrum voor de landbouw.

 

Hegeman heeft inmiddels plannen voor het plaatsen van meer containers. “De mensen reageren enthousiast en ik krijg steeds meer klanten.”

Meer over dit onderwerp:
Salland raalte landbouw innovatie onderzoek Nieuws
Deel dit artikel: