nieuws

Jaarlijks tientallen beschermde reptielen gedood door recreanten in Nationaal Park

Jaarlijks worden in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug tientallen beschermde reptielen doodgereden door recreanten. Dat zegt beheerder Anton van Beek van natuurmuseum Holterberg.
Vooral de zandhagedis en de hazelworm moeten het ontgelden. De dieren leven vooral op de zandpaden waar steeds meer recreanten lopen en fietsen.
Opvallend is dat beherende organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer niet veel doen om het probleem aan te pakken. “Terwijl de zandhagedis op de Rode Lijst van bedreigde dieren staat”, aldus een bezorgde Van Beek.

Twee decennia onderzoek

Van Beek doet al bijna twee decennia onderzoek naar de reptielen in het Nationaal Park en vindt elk jaar weer meer aan stukken gereden dieren op de zandpaden. “Er moet snel ingegrepen worden.”
Nog opvallender is dat de zandhagedis ook nog eens samen met de korhoen het boegbeeld vormt van het Nationaal Park. Het dier is te zien op grote borden langs de doorgaande wegen op de Sallandse Heuvelrug.
Jos Schouten van Natuurmonumenten erkent het probleem. Maar volgens hem is het tegelijk ook iets minder groot dan nu wordt voorgeschoteld. “Een heleboel doodgereden dieren, betekent ook dat er veel in het gebied leven.”

Verleggen routes

Ook wijst Schouten erop dat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer elders op de hei plekken inrichten waar reptielen als de zandhagedis in alle rust kunnen leven. Verder zegt Schouten dat de organisaties proberen om ATB-routes waar mogelijk te gaan verleggen.
Anton van Beek is er nog niet gerust op. Hij hoop dat de provincie ingrijpt. “Provinciale Staten hebben net afgelopen maand besloten om de reptielen in Overijssel beter te beschermen. Laten ze hier beginnen.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.