nieuws

Defensie haalde registratie gevaarlijke stoffen uit dossiers personeel

Voormalig NAVO-depot in Vriezenveen
Voormalig NAVO-depot in Vriezenveen
Defensie heeft van een onbekend aantal (oud)defensiemedewerkers  de 'persoonsregistratie-formulieren gevaarlijke stoffen’ verwijderd uit hun dossiers. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.
Het gaat om (oud)medewerkers die onder meer op de vliegbasis van Twente en het voormalig NAVO-depot in Vriezenveen met het kankerverwekkende chroom 6 verf hebben gewerkt. 
Het ministerie van Defensie zegt dat een aantal jaren personeelsdossiers zijn gedigitaliseerd. "Het is niet uitgesloten dat daarbij formulieren zijn verwijderd", aldus het ministerie dat de fout voor de benadeelden 'wrang' noemt. 

Aansprakelijk stellen

De registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud)werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroom houdende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.
De persoonsregistratie was een hulpmiddel om bij mogelijke toekomstige claims te komen tot vaststelling van het oorzakelijk verband tussen blootstelling en gezondheidsklachten.

Schending van zorgplicht

Onderzoeker Jan Popma (UvA) en beleidsadviseur gevaarlijke stoffen bij de FNV noemt de verwijdering van de registratieformulieren 'behoorlijk zorgwekkend'. "Een werkgever is verplicht om deze gegevens op te slaan en 40 jaar te bewaren. Als de werkgever dat niet doet, is hij in overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Ook is het een schending van zijn zorgplicht. Als je deze wettelijke normen niet hebt nageleefd, heb je als bedrijf wel een probleem."
De persoonsregistratie gevaarlijke stoffen is per 1 januari 1994 als verplichting in de Arbowet opgenomen.
Het RIVM doet op dit moment onderzoek naar gezondheidsklachten van (oud)defensiepersoneel en het werken met gevaarlijke stoffen, zoals verf met Chroom-6 dat gebruikt wordt bij militaire voertuigen. Dat onderzoek is naar verwachting begin volgend jaar klaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.