nieuws

Jaar verplichte opname geëist tegen verwarde man die agente trapte in Olst

Jaar verplichte opname geëist tegen verwarde man die agente trapte in Olst
Jaar verplichte opname geëist tegen verwarde man die agente trapte in Olst
De officier van justitie heeft vanochtend een jaar verplichte opname geëist tegen een verwarde man uit Almelo. De man zou afgelopen zomer een agente hebben mishandeld op station Olst. De man is volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar.
De politie werd afgelopen zomer door de moeder van de 29-jarige man gebeld, zij maakte zich zorgen over haar zoon. Toen een wijkagente poolshoogte nam en vroeg naar het legitimatiebewijs van de man, weigerde hij deze te laten zien. De man eiste het legitimatiebewijs van de agente te zien omdat hij niet geloofde dat ze van de politie was. De agente, die alleen op pad was, weigerde dit. Vervolgens sloeg de man haar en trok hij haar portofoon kapot. De agente hield aan de mishandeling gebroken ribben, een pijnlijke heup en meerdere blauwe plekken over.

Tweede aanhouding
Twee weken later werd de man in afwachting van zijn strafzaak weer vrijgelaten. Tijdens zijn vrijlating liep hij met een hamer in zijn hand naar het huis van zijn nicht. Zij wilde hem niet binnenlaten en belde de politie. Even later kwamen er meer meldingen binnen over een verwarde man die blootsvoets met een mes liep te zwaaien op het station in Almelo. Het bleek om de zelfde man te gaan, hij werd opnieuw opgepakt. 

Nierfalen
Voor de rechtbank verklaarde de man tijdens de eerste aanhouding niet in een psychose te verkeren, maar in paniek te zijn. Er zou sprake zijn van acuut nierfalen. Tijdens de tweede aanhouding zegt de man last te hebben gehad van de traumatische aanhouding van twee weken eerder.

Cocaïne
Volgens de advocaat van de Almeloër wijzen medische rapportages uit dat het verhaal rondom het nierfalen klopt. Mogelijk heeft het nierfalen de verwarde toestand van de man veroorzaakt: doordat afvalstoffen zijn lichaam niet konden verlaten, zou de man vergiftigd zijn. Een gedragsdeskundige voegt daar aan toe dat het gebruik van cocaïne de psychose had versterkt.
De advocaat heeft gevraagd om de zaak uit te stellen. Hij wil een psycholoog en een psychiater uit de gevangenis in Zutphen horen over de geestelijke toestand van de Almeloër. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.