Twaalf gemeenten verkopen aandelen Vitens aan provincie Overijssel

Twaalf Overijsselse gemeenten verkopen hun aandelen in waterleidingbedrijf Vitens. Almelo verkoopt niet alleen haar aandelen in het waterleidingbedrijf maar ook haar aandelen Enexis aan de provincie. In totaal strijkt de gemeente ruim tien miljoen euro op met de verkoop.Â

Naast Almelo verkopen ook Deventer, Dinkelland, Losser, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Oldenzaal. Olst-Wijhe, Tubbergen en Twenterand hun aandelen in Vitens. 

Met de transactie is een bedrag van 41,7 miljoen euro gemoeid. Het aandelenkapitaal van de provincie in Vitens is uitgebreid van 6,4 procent naar 13,4 procent. De transactie is vandaag uitgevoerd.

De jaarlijkse dividendopbrengst van de aandelen gaat onderdeel uitmaken van de structurele provinciale begroting.

De provincie Overijssel heeft alle 25 Overijsselse gemeenten de mogelijkheid geboden om hun aandelen Vitens te verkopen. Specifiek voor gemeenten die onder preventief toezicht staan, bestond ook  de gelegenheid om hun aandelen Enexis aan te bieden.

De gemeenten die interesse toonden in een eventuele verkoop van de aandelen hebben eind oktober het overnameaanbod ontvangen. Twaalf gemeenten hebben het aanbod aanvaard.

Deel dit artikel: