Raalte wil fouten bij verkiezing voorkomen en gaat centraal stemmen tellen

De gemeente Raalte gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart de stemmen centraal tellen. De voltallige gemeenteraad heeft daar vanavond mee ingestemd.Â

Het centraal tellen van de stemmen, een landelijk experiment, moet het aantal fouten terugdringen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen dit voorjaar ging het tellen nog mis in Raalte. Voorkeursstemmen kwamen bij een andere kandidaat terecht. 

Eerst stemmen tellen op lijstniveau

Bij de verkiezingen in maart worden de stemmen na het sluiten van de stembureaus alleen op lijstniveau geteld. Op basis daarvan is vrij snel een voorlopige uitslag van de verkiezingen te geven. 

Het tellen op kandidaatniveau gebeurt niet dezelfde avond, maar de volgende ochtend. Een nieuw team gaat dan op een centrale locatie in de gemeente alle kandidaatstemmen tellen. 

'In twee stembureaus geen voorkeursstem'

Fractievoorzitter Bert Terlouw van D66 in Raalte is blij met de nieuwe manier van tellen in Raalte. Hij stond dit voorjaar op plek 49 van de D66-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij kreeg echter in twee stembureaus in Raalte geen enkele voorkeursstem, terwijl inwoners die bij de bureaus hun stem hadden uitgebracht zeker wisten op Terlouw te hebben gestemd. 

Uit onderzoek bleek dat de stemmen voor Terlouw bij de nummer 50 op de D66-lijst terecht waren gekomen. Voor de uitslag van D66 had het geen gevolgen. Voor Terlouw ook niet. Hij had met de dertig extra stemmen de kiesdeler voor een voorkeurszetel ook niet gehaald. 

Deel dit artikel: