nieuws

Tafelmanieren: zo houd je het kerstdiner gezellig

Het kerstdiner: je tafelgenoten drinken te veel wijn, kijken steeds op hun telefoon of laten boeren. Slechte tafelmanieren zijn een grote bron van ergernis. Waar ergert u zich het meeste aan? De regionale omroepen onderzochten het.
De grootste ergernissen die worden genoemd zijn smakken, slurpen en boeren aan tafel. Ook met de mond open kauwen wordt als vervelend ervaren, gevolgd door praten met een volle mond. Zo'n 6500 mensen vulden de enquête in, onder wie 640 in Overijssel.
Etiquette-deskundige Gonnie Klein Rouwelaar geeft raad: "Als iemand smakt kun je er niks van zeggen. Leidt de mensen af, probeer een gesprek aan tafel te beginnen. Zorg dat het niet meer té hoorbaar is."

En als we alleen zijn?

Inwoners van Overijssel nemen de tafeletiquette niet zo nauw als ze alleen eten. Zeventig procent van de mensen jonger dan veertig geeft aan dan niet op tafelmanieren te letten. Boven de veertig is dat 37,8 procent. Daarmee heeft Overijssel, ten opzichte van de andere provincies, de twijfelachtige eer om koploper te zijn.
"Neem kleine hapjes"
Als we naar onszelf kijken, zeggen de meeste geënquêteerden netjes met mes en vork te eten en wachten met praten tot de mond leeg is. Klein Rouwelaar: "Neem kleine hapjes, dan heb je snel je mond leeg als iemand je iets vraagt. Gebruik je vork met de bolle kant naar boven. Ook met rijst en doperwtjes."
"Als iemand de etiquette niet beheerst zegt dat niets over de waarde van die persoon", vindt Klein Rouwelaar. Mocht je je ergeren: "Go wit the flow. Gezelligheid gaat boven alles. Neem elkaar zoals we zijn en wees respectvol naar elkaar toe".
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.