MST start onderzoek naar alternatief voor antibiotica

Medisch Spectrum Twente heeft subsidie ontvangen om onderzoek te verrichten naar een alternatief voor antibiotica. Het onderzoek is één van de acht projecten die subsidie toegekend heeft gekregen van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

Antibioticaresistentie staat in de top drie van meest zorgelijke ontwikkelingen in de wereld. Steeds meer bacteriën worden resistent voor antibiotica. Patiënten die besmet zijn met zo’n bacterie kunnen overlijden, omdat de infectie niet te genezen is. Er zijn nieuwe methoden nodig om deze bacteriële infecties te bestrijden.

Als een piranha

Hoofdonderzoeker is Prof. dr. Job van der Palen, verbonden aan de Universiteit Twente:"Simpel gezegd ben ik op zoek naar een medicijn dat bepaalde afweercellen helpt om bacteriën of virussen op te eten en vernietigen. De afweercellen zijn als het ware guppies die in het lichaam op zoek gaan naar kwade bacteriën. Als ze er een gevonden hebben, dan eten de guppies ze op en vernietigen ze."

"Sommige bacteriën zijn zo hard dat de guppies ze niet kunnen opeten en vernietigen. Dan moet je een ander soort antibiotica gebruiken die deze bacteriën kunnen verzwakken. Wij zijn op zoek naar een middel dat veroorzaakt dat de guppy zich als een piranha gaat gedragen. Eén middel voor alle kwade bacteriën en virussen. Je hoeft dus niet eerst te onderzoeken welke soort je moet gebruiken."

 

Betaalbare antibiotica
Onderzoeksorganisatie NWO investeert samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bijna 7 miljoen euro in onderzoek naar nieuwe toegankelijk en betaalbare antibiotica en alternatieven voor antibioticagebruik.
Het onderzoek is een samenwerkingsproject van MST, UT, Laboratorium voor Microbiologie Twente/Achterhoek, AMC in Amsterdam en twee bedrijven uit Oostenrijk en Duitsland. Het onderzoek zal drie jaar in beslag nemen.

Deel dit artikel: