nieuws

Fikse celstraf voor man uit Dedemsvaart met loods vol gestolen spullen

Celstraf voor heling
Celstraf voor heling
Een 34-jarige man uit Dedemsvaart moet zestien en een half maand de cel in voor heling van een groot aantal gestolen spullen. De man werd begin mei, samen met twee anderen, aangetroffen in een loods vol gestolen spullen bij Zuidwolde.
De politie deed een inval in de loods na een tip. Het binnengevallen pand bleek vol gestolen goederen te zitten. In de loods werden onder meer een grote hoeveelheid elektrisch gereedschap, aanhangers, quads en een bestelbus aangetroffen.

Handlangers

Een handlanger van de man, een 30-jarige man uit Hoogeveen, moet anderhalf jaar de cel. Bij de inval werden ook 300 gram speed in een koelkast en een illegaal vuurwapen gevonden. Deze bleken beide toe te behoren aan de man uit Hoogeveen, die daarom zwaarder werd gestraft. Hem werd, samen met de man uit Dedemsvaart, ook de diefstal van 150 liter diesel aangerekend.
Een derde handlanger, een 32-jarige man uit Wateren, moet voor 90 dagen, waarvan 42 voorwaardelijk achter slot en grendel. Vanwege het uitgezeten voorarrest van 48 dagen, hoeft hij niet meer naar de gevangenis.
De man uit Wateren werd ook valsheid in geschrifte verweten, maar de rechter achtte dat niet bewezen. Hij zou een valse factuur voor een bedrag van 50.000 euro hebben opgesteld. Voor dat bedrag zou hij de spullen in de loods hebben verkocht aan de 30-jarige man uit Hoogeveen.
Volgens de rechtbank was het niet met zekerheid vast te stellen of de man uit Wateren die rekening had nagemaakt. Bij de man uit Wateren werd ook een deel van de gestolen spullen in zijn woning aangetroffen. Volgens hem had een huisgenoot van hem de spullen daar gestald. De rechter geloofde daar echter niets van.

Geen schadevergoeding
Een aantal benadeelde partijen hadden nog een schadevergoeding ingediend, maar die rechter wees die af. Geen enkele was juist onderbouwd. Alle gestolen spullen gaan weer terug naar de rechtmatige eigenaren. 
De opgelegde straffen vielen uiteindelijk lager uit dan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechter komt dat doordat het bij een deel van de spullen niet helder is of deze uit diefstal zijn verkregen of niet.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.