nieuws

Kerstlammeren geboren op de Vreugdehoeve in Zwolle

Herman van Assen en zijn zoon Henri zijn druk deze kerst, want de schapen op de Vreugdehoeve in Zwolle beginnen nu achter elkaar te lammeren. U weet wel, de schapen die bevrucht zijn door, naar ze dachten, een onvruchtbare ram.
De boosdoener ram Hans Klok staat zich van geen kwaad bewust in de stal. "Mooi die dieren. Hij doet net alsof hij nergens van af weet."
Herman van Assen kijkt tevreden rond. De eerste ooien begonnen vorige week te lammeren, maar vanaf vandaag wordt dat tempo opgeschroefd. Uiteindelijk verwachten ze 500 lammetjes.

'Kerstkindjes'

Waar de familie van Assen nu twee of drie geboortes per dag heeft zal dat over een paar dagen een stuk of twintig, dertig geboortes per dag zijn. "Deze lammeren zijn echte kerstkindjes, gisteren geboren. En kijk, dat schaap daar is aan het nestelen, die daar ook. Je ziet aan de beesten dat ze in zichzelf gekeerd zijn en zich afzonderen. Die beginnen de komende uren ook met de bevalling."

Belangstelling

Het verhaal van de onvruchtbare ram Hans Klok die dus toch vruchtbaar bleek is een heel eigen leven gaan leiden. "Wat een aandacht, we hadden Hans erbij gezet om de ram die ertussen stond een beetje wat op te porren om schapen te gaan dekken, maar Hans was zelf heel actief. Er is veel aandacht geweest in de media. Beetje overweldigend, maar voor goed nieuws als dit is het wel heel leuk."

Meerlingen

Er worden nu al relatief veel meerlingen geboren, Herman denkt dat dat komt doordat de schapen fysiek heel fit waren ten tijde van het bevruchten. "Het is bijzonder dat er zoveel meerlingen zijn, maar dat is een goed teken. De ooien zijn gezond."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.