Houdt er een wolf huis onder de schapen in Luttenberg?

Jaagt een wolf op schapen in de omgeving van Luttenberg? Afgelopen weekend zijn er meerdere dode schapen aangetroffen en lopen er ook dieren rond met bijtwonden.

Eigenaar Jan Kleine Toereers had zaterdag al een dood schaap in het land liggen, met wonden in de hals en aan de billen. Maar daar sloeg Kleine Toereers niet meteen op aan. Zondag werd het drama iets groter. Toen belde de buurman om te melden dat alle schapen waren uitgebroken. En dat er waarschijnlijk iets achter ze aan had gezeten, want er waren meerdere gewonde schapen.

Slagveld

Bij het weiland aangekomen trof Kleine Toereers een slagveld aan: "Vier gewonde schapen, met opnieuw wonden aan de hals en aan de billen. En de beesten waren helemaal van slag. Normaal lopen ze zo achter me aan, nu ben ik uren bezig geweest om ze weer bij elkaar te drijven."

Ook trof de Luttenberger, naast de vier gewonde dieren, wederom een dood dier aan. De hals is helemaal doorgebeten.

95% zeker

De kans dat het echt een wolf betreft, is vrij groot. Kleine Toereers kreeg van Staatsbosbeheer te horen dat het 95 procent zeker is dat zijn beesten zijn aangevallen door een wolf. 

Kleine Toereers: "Die hals- en kopbeten zijn typisch voor een wolf, zeggen de kenners. Wolven eten namelijk geen ingewanden, alleen vlees."

"We sluiten zeker niet uit dat het het werk van een wolf was want anders zouden we geen verder DNA-onderzoek doen", meldt een woordvoerster van Staatsbosbeheer. "Er zijn aanwijzigingen maar het is niet zeker." 


"Ervaring uit Duitsland leert dat bij het vermoeden van het werk van een wolf, het in dertig procent van de gevallen toch een hond was." 

Hoe gaat het met de dieren?

Redelijk, volgens Kleine Toereers.

Alleen het schaap met een nekwond is nog duf en afwezig: "Het zou me niet verbazen als die het alsnog niet overleeft."

Meer meldingen

Ook op Eerste Kerstdag was het weer raak. Aan de Schotweg zijn er nog meer dode en gewonde schapen gevonden.

Meer over dit onderwerp:
Luttenberg Salland wolf Nieuws
Deel dit artikel: