Hondenbezitters bereiden zich voor op vuurwerk, dierenhotel Bentelo volgeboekt

De dieren trainen? Een verdovend pilletje? Of toch naar een rustig dierenhotel? Honden- en kattenbezitters bereiden zich voor op het vuurwerkgeknal dat de komende dagen gaat losbarsten.

Morgenochtend staan de eerste vuurwerkliefhebbers weer in de rij. Dan start de officiele vuurwerkverkoop. Voor menig honden- of kattenbezitter kan het geknal niet snel genoeg voorbij zijn. 

Dierenhotel Bentelo vol

"Wij zitten helemaal vol", zegt Kim Klein Breteler van Dierenhotel De Bréborgh in Bentelo trots. Het dierenhotel, net buiten de bebouwde kom, verwacht zaterdag tweehonderd 'gasten'.

"Je hoort hier in de verte wel knallen, bijvoorbeeld van carbid, maar we hoeven van de tweehonderd honden er maar één of twee een pilletje te geven om rustig te blijven", aldus Klein Breteler. "Je ziet hier het roedeleffect bij honden. Ze trekken zich aan elkaar op. Daardoor hebben ze minder last van vuurwerk dan wanneer ze alleen in een woning zitten in een drukke stad." 

Pillen

Bij dierenarts Herman ter Keurs in Almelo liggen de doosjes Alprazolam al klaar. "Dat zijn speciale pilletjes om honden minder angstig te maken", legt Ter Keurs uit. "Die moet je een half uur tot een uur van tevoren geven, dan werkt het direct." 

De dierenbezitters staan er vandaag nog niet voor in de rij. "Er wordt ook nog weinig geknald", zegt Ter Keurs. "Ik verwacht dat de honden- en kattenbezitters de komende dagen wel gaan komen, zeker als ze een dier hebben dat veel angst heeft voor vuurwerk." 

'Zet het geluid harder'

"Zelf geen paniek zaaien is eigenlijk de belangrijkste tip om je huisdier rustig te houden", vindt de dierarts. "Net doen of het geknal de normaalste zaak van de wereld is. Doe de gordijnen dicht, zodat ze de lichtflitsen minder goed zien. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat de kamer goed verlicht blijft en het geluid van de radio of tv iets harder staat." 

 

Deel dit artikel: