nieuws

Twentse april-mei stakingen op grotere schaal herdacht

Het borstbeeld van de verdwenen Stork-ingenieur bij het politiebureau van Hengelo
Het borstbeeld van de verdwenen Stork-ingenieur bij het politiebureau van Hengelo
Er zijn verregaande plannen om de april-mei stakingen uit 1943 – die ooit vanuit Twente aan het rollen werden gebracht – op grote schaal te herdenken.
Volgend jaar is het exact 75 jaar geleden dat deze stakingen plaatshadden. De verdwenen Stork-ingenieur Frits Loep geldt als een van de gezichten van deze verzetsdaad.

Olievlek
Aanleiding vormde de bekendmaking dat Nederlandse militairen, die hadden meegevochten toen de Duitsers ons land binnenvielen, zich moesten melden voor krijgsgevangenschap. Daarop braken in meerdere Twentse fabrieken stakingen uit, die zich later als een olievlek uitbreidden naar het noorden, oosten en zuiden van ons land.

Comité

Er is nu een comité in het leven geroepen dat 75 jaar na dato de stakingen op grotere schaal wil herdenken. Een van de stuwende krachten hierachter is Brita Rohl, kleindochter van Frits Loep, voor wie in 2013 voor het politiebureau van Hengelo een borstbeeld is geplaatst.

Brita Rohl laat weten dat het comité werkt aan een herdenking op grotere schaal: “In 2018 is het immers exact 75 jaar geleden dat de staking plaatshad.”

Frits Loep was leidinggevend ingenieur bij Stork en werd er door de Duitse bezetter van beticht dat hij met passief gedrag de stakingen had gesteund.

Gefusilleerd

Volgens kleindochter Brita Rohl zijn de achtergronden rond de dood van haar grootvader nooit helemaal opgehelderd. Het vermoeden bestaat dat hij in de bossen bij Twickel is gefusilleerd.

Het lichaam van het verdwenen oorlogsslachtoffer is echter nooit gevonden. “Het verhaal dat hij bij Twickel is omgebracht, wordt steeds aannemelijker, maar de exacte locatie is nooit achterhaald. Uiteraard hoop ik dat ooit nog eens duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.