nieuws

Carbidschieten in Sint Jansklooster een dag eerder in verband met zondagrust

Het traditionele carbidschieten met melkbussen op oudjaarsdag is op meerdere plekken in Overijssel vanwege de zondagsrust vervroegd. Onder meer in de kerkelijke gemeenten Staphorst, Zwartewaterland en Steenwijkerland is vergunning verleend om vandaag al met carbid te schieten.Â
Het initiatief komt uit Sint Jansklooster, waar jaarlijks zo'n honderd jongeren vanuit een centrale plek in het dorp het jaar in- en uitknallen.

Harmonie

"We willen het feest met iedereen in harmonie vieren en daarbij past dat we zondagsrust respecteren", zegt initiatiefnemer Jeroen Ziel. "Dat wil de kerkelijke gemeenschap in Sint Jansklooster en dat willen we zelf ook."
Het initiatief is omarmd door de gemeente Steenwijkerland. Burgemeester Bats hoopt dat het voorbeeld op meerdere plekken in de regio navolging krijgt.
De burgemeester hoopt dat er morgen tussen tien en twaalf als de meeste mensen naar de kerk gaan in ieder geval niet met carbid geschoten wordt.

Geen verbod

"Een verbod is er niet, maar het zou fijn zijn als iedereen de zondagsrust wil respecteren", aldus Bats.
In Staphorst, Genemuiden en Sint Jansklooster is ervoor gekozen om een dag eerder met de melkbussen te schieten. Zondag, op oudjaarsdag, zal het merendeel van de inwoners het schieten met carbid hoogstwaarschijnlijk achterwege laten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.