nieuws

Vuurwerkverkoop van start, zaterdag wordt topdrukte verwacht

Afsteken mag natuurlijk pas op 31 december, maar vanaf vandaag is de verkoop van vuurwerk officieel van start gegaan.Â
In Deventer, tussen de wijk Colmschate en het centrum van de stad is er zelfs een heus vuurwerkplein. Aan de Essenstraat zitten twee vuurwerkverkopers, die net als de andere verkopers in Overijssel weer drukke dagen tegemoet gaan. 

Zondag geen verkoop

"De drukste dag zal zaterdag zijn", zegt verkoper Riesewijk. Vanmorgen was het nog niet druk in de winkel, waar ook een fietsenbeurs wordt gehouden. Op 30 december dus, een dag voor oudejaarsdag, dat dit jaar op een zondag valt. En daarom mag er op die dag geen vuurwerk worden verkocht. 
In veel gemeentes, ook in Overijssel wordt de laatste weken flink gediscussieerd over het afsteken van vuurwerk. Moet dat op speciaal aangewezen plekken of moet de gemeente zelfs helemaal het voortouw nemen door zelf vuurwerkshows te regelen? 
Vooral de verkoop van knalvuurwerk staat onder druk, omdat dit de meeste overlast veroorzaakt.  "Het wordt steeds minder", ziet ook Riesewijk. "Volgend jaar is het er misschien wel helemaal van af."

Potten populair

Steeds populairder wordt siervuurwerk. Hoe groter, hoe beter geldt daar eigenlijk. "Mensen willen steeds grotere en zwaardere potten", aldus Riesewijk, die de problemen door overlast vooral wijt aan illegaal knalvuurwerk in combinatie met alcohol. 
Uiteindelijk is het volgens hem vrij simpel. "Als we met zijn allen een beetje normaal doen, gaat het wel goed."
Heel veel mensen waren er vanmorgen nog niet bij Riesewijk. En ook aan de overkant bij vuurrwerkverkoper Haverkamp was het nog rustig. Stilte voor de storm, ongetwijfeld. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.