Oud-voorzitter Heracles Almelo over zijn werk bij de KNVB: "Het is wel even wennen"

Hij was de laatste onbezoldigde voorzitter in het betaalde voetbal; Jan Smit. In 2017 nam hij afscheid van Heracles Almelo, maar omdat hij het voetbal niet kon loslaten, ging hij al snel aan de slag als voorzitter van de raad van commissarissen bij de KNVB. Daar heeft hij zij doel al snel bepaald: "Ik vind dat de KNVB veel meer naar buiten moet treden en duidelijk moet maken waarmee we bezig zijn."Â

Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in 2017 maakte Jan Smit zijn vertrek bekend. Er ging een schok door het stadion, omdat niemand op dat moment het vertrek had voorzien. In het Openluchttheater in Hertme zegt hij tijdens een terugblik op 2017 dat niemand bang hoeft te zijn dat Heracles Almelo nu instort: "Bij Heracles zitten hele goede mensen, die voortborduren op wat we de afgelopen twintig jaar hebben opgebouwd. Dat zijn stuk voor stuk hele capabele mensen die de visie gewoon doorzetten."

'No hard feelings'

Bij zijn afscheid ontving hij maar liefst drie onderscheidingen, daarvan vond hij de stadspenning van Almelo misschien wel het meest bijzonder. "Dat ik de stadspenning uit handen van burgemeester Arjan Gerritsen kreeg, heeft me zeer verbaasd. Ik heb de afgelopen jaren natuurlijk best veel kritiek op de gemeente gehad. Het getuigt van klasse dat ze 'no hard feelings' hebben en me toch zo'n onderscheiding geven. Kennelijk heb ik toch veel voor de stad betekend."  

Euforie

Nu Smit niet meer dagelijks bij de club is, mist hij vooral de omgang met de spelers en de trainers: "Je kent ze allemaal, weet alles van ze en was één met ze. Samen werkten we naar de wedstrijd toe. Dat is allemaal minder geworden. De volledige ontlading na een overwinning was geweldig. Het gevoel dat je de hele wereld aan kon. Dat gevoel en die euforie mis ik. Maar al die spanning is niet goed voor me. Na het seizoen met Gert-Jan Verbeek was ik helemaal leeg. Die heeft me helemaal leeggezogen." 

Naar buiten treden

Dat hij nu bij de KNVB zit, had Smit niet voorzien. "Ik wilde vakantie vieren en een beetje uitrusten, maar toen belden Toon Gerbrands en John Jake. Zij vertelden dat ik de volledige steun had van alle clubs en dat ik de meest geschikte kandidaat was. Vooral omdat ik ondernemer ben en daarom snel resultaat wil zien. Daar moet ik nog wel aan wennen. Maar juist die cultuuromslag moet ik gaan bewerkstelligen. We zijn als organisatie te veel naar binnen gericht. Ik vind dat we veel meer naar buiten moeten treden. Eric Gudde doet het werk en ik ben de toezichthouder die hem in die taak moet ondersteunen."

Deel dit artikel: