nieuws

Oproep aan carbidschutters: gebruik voetballen en geen deksels

Carbidschieten met de traditionele melkbusdeksels leidt tot onnodig gevaarlijke situaties
Carbidschieten met de traditionele melkbusdeksels leidt tot onnodig gevaarlijke situaties
Carbidschutters in deze provincie krijgen het advies om voetballen te gebruiken in plaats van de traditionele melkbusdeksels. De dringende aanbeveling wordt gedaan in het kader van de zogenoemde BOCK-campagne: de Bewust Oplettende Carbid Knaller.
Deze campagne is drie jaar geleden in het leven geroepen door het Brandwondencentrum Groningen, dat ook heel Overijssel als werkgebied heeft. Aanleiding vormde de explosieve toename van het aantal gewonden bij het schieten met carbid.

Explosieve toename

“Daarvoor kregen we jaarlijks twee tot drie gewonden binnen, maar in 2014 waren dat er ineens tien”, aldus woordvoerder Bjorn de Vries van het Brandwondencentrum. “Voor ons reden de actie-BOCK te lanceren.”

Daling gewonden
Met succes, aldus de zegsman, want het aantal is daarna weer gedaald naar drie gewonden tijdens de laatste jaarwisseling. “Bij een stijgende populariteit van het carbidschieten.”

Nieuw leven ingeblazen

Deze aloude traditie is de laatste jaren namelijk nieuw leven ingeblazen. Reden is dat door de in 2014 aangescherpte regelgeving het afsteken van vuurwerk nog maar enkele uren op oudejaarsdag is toegestaan, terwijl carbidschieten de hele dag mag.

Volgens de BOCK-woordvoerder is het niet de bedoeling het carbidschieten uit te bannen. “We willen met de tips alleen maar bereiken dat dit zo veilig mogelijk gebeurt.”

Bock met ballen
Speerpunt dit jaar is de traditionele melkbusdeksels te vervangen door voetballen. Onder het motto ‘Een echte bock heeft ballen’. Belangrijkste voordeel is dat er geen vonken kunnen ontstaan, zoals wel kan bij een deksel wanneer dit in de melkbus wordt geslagen. Hierdoor kan de boel vroegtijdig exploderen. “Bovendien is de impact van een weggeschoten bal op het menselijk lichaam vele malen minder groot dan die van een deksel”, zo luidt de aanbeveling. Een aantal gemeenten kent om die reden al een verbod op het schieten met deksels. Een aantal gemeenten kent om die reden al een verbod op het schieten met deksels.

Uitgerold

De BOCK-campagne begon in Drenthe, maar is intussen uitgerold over heel Noord-Nederland. Ook de Veiligheidsregio’s Twente en IJsselland zijn actief benaderd, maar die vinden dit meer een aangelegenheid voor de afzonderlijke gemeenten. Er zijn voor zover bekend echter geen gemeenten die meedoen aan de BOCK-campagne.

“Al gaan we na de komende jaarwisseling de situatie opnieuw bekijken of we ons volgend jaar alsnog aansluiten”, aldus Laura Brugman van de Veiligheidsregio IJsselland. "Voor ons geldt eveneens dat we dit in het nieuwe jaar opnieuw gaan beoordelen", zo meldt Ira Hesp van de Veiligheidsregio Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.