Bakker Lorkeers uit Nijverdal op plek vier in oliebollentest AD

De beste oliebol van Overijssel wordt gebakken in Nijverdal. Dat blijkt uit de jaarlijkse oliebollentest van het Algemeen Dagblad. Bakkerij Lorkeers aan de Rijssensestraat in Nijverdal staat op de vierde plaats, een plaatsje lager staat ook een Overijsselse bakker. Echte bakker Nijkamp uit Holten maakt de top vijf van dit jaar vol.Â

Christiaan Lorkeers uit Nijverdal is maar wat blij met de hoge klassering. Waarom zijn oliebol zo goed is? "We zijn er heel fanatiek mee bezig geweest. Een paar jaar geleden stonden we ook al in de top tien, maar toen moesten de korsteigenschappen nog beter."

Dooretertje

Dat is wel gelukt blijkt uit het juryrapport. "Donker gebakken, maar wat een mooie korst", oordeelt de jury. "Een dooretertje, zo lusten we er nog wel een."

Wat Lorkeers heeft veranderd om die mooie korst te krijgen, onthult hij niet. Dat is het geheim van de smid, of eigenlijk van de bakker. Maar zelf is hij wel verrast door het resultaat. "Dit hadden we niet verwacht."

Terug naar de basis

Ook echte bakker Nijkamp uit Holten krijgt louter positieve kritieken.  "Loon naar werken voor Martin Nijkamp. Na jaren experimenteren qua recept terug naar de basis en direct aan de top. Alleen maar lof van het panel. Een bolletje waar je je vingers bij opeet."

Zes Overijsselse oliebollenbakkers zijn terug te vinden in de jaarlijkse test van het AD. Op plek elf staat bakkerij Nollen uit Hengevelde "Goede korst, erg goede smaak", luidt het oordeel. 

Gewoon geweldig

Op plek twaalf vinden we de Stadsbakker uit Zwolle. Volgens de jury ziet bakker Arend Kisteman een ongelooflijke uitdaging in de oliebol en wordt hij elk jaar beter. "Over die oliebol kunnen we kort zijn: gewoon geweldig"

Op plek van de 65 staat Oud Hollandse Gebakkraam N. Bischoff uit Almelo. En ook daar positieve kritieken op de gebakken bol. "Daar kun je mee aankomen." 

Ook Tubbergen in lijst

De laatste oliebollenbakker uit Overijssel die de lijst van 75 bakkers haalde is Bakkerij Koopmans uit Tubbergen. "Herbert Koopmans won met zijn oliebollen een vakwedstrijd in Noord-Nederland", schrijft de jury. "Dat betekent dat hij zijn mannetje staat. Lekkere korst, fris tintje van de appel, goede vulling. Keurig", luidt het oordeel. 

Deel dit artikel: