nieuws

Zorgaanbieders naar rechter om uitsluiting bij aanbesteding Zwolle

Tien zorgaanbieders stappen naar de rechter omdat ze buiten de boot vallen bij de nieuwe aanbesteding van huishoudelijke ondersteuning en individuele begeleiding in Zwolle.Â
De gemeente doet vanaf 2018 met nog maar dertig aanbieders zaken. Nu zijn dat er meer dan honderd. Gemeentelijke cliënten die zorg in natura krijgen via een instelling die straks niet meer mee mag doen, moeten overstappen naar een andere aanbieder.

'Onrust en ontslagen'

"Dat geeft veel onrust. En het leidt tot ontslagen bij kleine zorgaanbieders, of zelf tot faillissementen", voorspelt Victor Tempelaar van Zorg in Touw. De zorgaanbieder is een van de initiatiefnemers van de rechtszaak.

Het gaat bij de aanbesteding om Zwollenaren die hulp of begeleiding nodig hebben in het dagelijks leven en daarvoor een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Het gaat om ruim 3500 cliënten. 

'Bureaus ingeschakeld om teksten te schrijven'

Volgens Tempelaar gaat Zwolle vooral in zee met landelijk opererende aanbieders. "Het gaat niet om kwaliteit. Die grote organisaties hebben consultancybureaus ingeschakeld om wervende teksten te schrijven voor de aanbesteding. Daar hebben wij de middelen niet voor", vertelt Tempelaar. 
De rechtszaak die Zorg in Touw samen met zorginstellingen uit onder meer Winterswijk, Putten, Hoogeveen en Steenwijk heeft aangespannen, dient op 14 februari bij de rechtbank in Almelo. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.